Chorvatsko drží státní smutek za zesnulé hasiče

3. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko dnes truchlí za hasiči, kteří zahynuli během požáru v národním parku Kornaty. Na jejich pohřeb do Šibeniku dorazili záhřebští politici, kteří nejen kondolovali pozůstalým, ale také zdůrazňovali, že šlo o zbytečnou tragédii. Požár na ostrově totiž zapálil 20letý zaměstnanec parku, když do suché trávy odhodil cigaretu.

Šest hasičů uhořelo během zásahu, dva zemřeli v nemocnici. V péči lékařů je ještě několik dalších hasičů, kteří mají popáleniny na 95 procentech těla. Zda se uzdraví, není vůbec jisté. Nicméně experti na popáleniny už hledají vhodné dárce kůže, pravděpodobně by mohla pomoci klinika ze slovenské Bratislavy.

Požáry bohužel hrozí i dnes. Na předměstí Dubrovníku je oheň na dosah domů, hasičům pomáhají i letadla Canadair. Požár na ostrově Brač, nedaleko Bolu, je podle aktuálních informací lokalizován.

Vodní záchranáři mají plné ruce práce

Záchranné akce se odehrávají také na moři. Během prázdnin jich bylo na 300, což je oproti loňskému roku třetinový nárůst. Nejčastější případy? Jachtaři nezvládnou svou loď. Například při srážce italské a nizozemské lodě u Rovinje zahynul 37letý turista, velmi časté jsou také havárie vodních skútrů nebo přecenění sil při potápění.

Makarská je nejlepší

Místní noviny Večerní list každoročně vybírají nejlepší letovisko u Jadranu. V tomto roce kandidovalo na 50 míst a vyhrála Makarská. Na druhém místě jsou Dubrovník, Poreč a Rab. Hodnotí se nejen atmosféra letoviska, ale také možnost kulturního a zábavního vyžití.

Autovlak Jadran Express dovezl do Chorvatska přes 4500 lidí a skoro 400 automobilů. Vyplývá to ze statistik Českých drah. Kromě Čechů, kterých je většina, využívají služeb autovlaku také cizinci, převážně z Německa. Letos jezdí autovlak poprvé každý den. Na zvláštní přípojný vagon se vejde celkem 12 automobilů. Přeprava jednoho vozu tam i zpět vyjde na 3200 korun, k tomu je ale nutné připočíst cenu jízdenky, případně příplatek za lůžko.

Netradiční vodopády u Slunje

Plánujete výlet k Plitvickým jezerům? V tom případě máme tip: dopřejte si jako delikátní předkrm působivé vodopády na okraji městečka Slunj. Ačkoli leží v těsné blízkosti rušné silnice, většina turistů toto nádherné zákoutí míjí. O pozoruhodný přírodní jev se postaral modravý proud říčky Slunjčice. Dříve než se pod vysokou skalní hranou odevzdá divokým vodám Korany, rozhodl se uspořádat velkolepé závěrečné představení. Takže na vodopády nemusíte jen k Plitvicům!

Kurzy a ceny:

Za jedno euro dostanete 7 kun a 25 lip a za 100 korun 25,77 kuna. Litr naturalu 95 přijde na necelých osm kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip, LPG se prodává za 3,35 kuny.

Doprava:

Na chorvatských silnicích nejsou problémy, pozor si dávejte hlavně ráno a dopoledne u škol, protože i u Jadranu začala školní rok. Policie hlídá přechody pro chodce a rychlost u nich. Komplikace nejsou hlášeny ani z hranic se Slovinskem.

Počasí:

U moře se zítra zatáhne a přijdou přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 21 stupňů, odpolední vystoupí od 18 na severním Jadranu do 27 na jižní,. Vát bude jugo, které se během dne změní na buru.

Pro jachtaře na severním Jadranu platí upozornění na silný proměnlivý vítr do 55 uzlů. Moře bude na pětce, hlavně ve Velebitském kanálu. Během dne se situace uklidní, většinou povane severozápadní vítr do 30 uzlů. Moře bude na dvojce až trojce. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu