Chorvatsko chce postavit přes 30 nových luxusních hotelů

18. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Frontman irské skupiny U2 Bono Vox navštívil ve vší tajnosti Dubrovník. Devětašedesátiletá žena z chorvatské Kruševy, kterou tento týden uštknul jedovatý had Poskok, na následky otravy nakonec zemřela. V příštích pěti letech chce Chorvatsko vybudovat pro turisty další hotely za necelých 5 miliard eur.

Frontman irské skupiny U2 Bono Vox navštívil ve vší tajnosti tento týden Dubrovník. Zpěvák pluje po Jadranském pobřeží na modré mega jachtě Seagull 1, která je 54 metrů dlouhá. Slavný zpěvák v Dubrovníku zašel do jedné rybí restaurace a měl štěstí. Podařilo se mu zůstat inkogito, protože vrchní ho nejdříve vůbec nepoznal. Koho obsluhoval, si uvědomil až na konci večeře.

69letá žena z chorvatské Kruševy, kterou tento týden uštknul jedovatý had Poskok, na následky zranění včera ráno nakonec zemřela. Sérum s protilátkou jí přitom bylo podáno až za dvě hodiny po uštknutí. Zdejší lékař totiž tento důležitý protijed neměl ve své ordinaci a musel pro něj poslat do zadarské nemocnice. I když pak bylo ženě během noci podáno sérum ještě sedmkrát, život jí to nezachránilo.

Had Poskok je hodně podobný zmiji, svým uštknutím je ale mnohem nebezpečnější. Dospělí jedinci mohou dorůstat až do jednoho metru. První symptomy ušknutí jsou bolesti a oteklá rána.

V příštích pěti letech chce Chorvatsko pro své turisty vybudovat hotely za necelých 5 miliard eur. To je více, než stála dálnice Zahřeb-Split. Postavit by se celkem mělo 34 luxusních hotelů.

"Nemučte ryby" - protestovali ochránci zvířat včera před hotelem Dubrovník v Záhřebu. Na svých transparentech měli napsáno, že ryby cítí také bolest nebo že jíst ryby je nezdravé. Aktivisté se dokonce převlékli do rybích kostýmů a na chodníku se nechali symbolicky chytit do sítě.

Benzín: Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Kurzy: Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,31 kuna a za 100 slovenských korun 18,96 kuna. Za euro dostanete 7,20. Tyto kurzy berte jako orientační, protože bankám platíte ještě provizi a směnárny mají ohledně kurzu zcela volné ruce, takže se může výrazně lišit.

Doprava: Velmi hustý provoz je na dálnici A1 ze Splitu směrem na Záhřeb. Před jižním portálem tunelu Sveti Rok se vytvořila kolona dlouhá 9 kilometrů. Je tam omezená rychlost na 40 km/h, i kvůli tomu se tunel ucpává. U tunelů Sveti Rok a Mala Kapela není dokončen druhý tubus, a proto se jezdí jen jedním pruhem. Na kasírce Lučko před Záhřebem je otevřeno 11 pokladen, takže se tam alespoň zatím nečeká.

Zvýšený provoz je i na dálnici A3 Županja-Záhřeb a na dálnici A2 ze Záhřebu k hranicím směrem na Krapinu. Hustá doprava je i podél pobřeží, nemáme ale hlášena žádná čekání nebo kolony.

Hraniční přechody: V Macelji se směrem do Slovinska vytvořila fronta dlouhá 4 kilometry. Zvýšený provoz je i na výjezdu v Rupě a v Pasjaku. Trajekty plují podle řádu. V přístavech Valbiska, Merag, Brestova, Mišnjak a Jablanac jsou na nalodění fronty. Do těchto přístavů se snažte přijíždět s větším předstihem.

Počasí: V sobotu 19. srpna bude slunečno, vedro a dusno. Na severu Jadranu proměnlivá oblačnost, která může přinést i krátké přeháňky. Ranní teploty 21-26 stupňů, nejvyšší denní 28-33.

Pro jachtaře: vát bude jugo až jihozápadní vítr o síle 6-17 uzlů. Na jihu severozápadní vítr. U pobřeží buď slabý burin neboběhem dne pak maestral. Na moři bude převážně slunečno nebo promněnlivá oblačnost. Možnost krátkých přeháněk nebo bouřek. Vlny budou 2-3, viditelnost 10-20 km.

Výhled: V neděli bude v Dalmácii podobně jako zítra. Teploty ke 34 stupňům, převážně slunečno s možností promněnlivé obačnosti, srážky nečekáme. V pondělí o něco chladněji, do 28 stupňů s přeháňkami. Od úterý by mělo být zcela jasno. Předpověď je stejná i pro Kvarner a Istrii, teploty tam budou ale o 2-3 stupně nižší.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu