Chorvatské silnice zažívaly nápor

27. červenec 2008
Zprávy

Podle chorvatského ministertva vnitra přijelo během necelých dvou dnů více než 300 tisíc turistů. Podle ministra turismu je příliš brzy na bilanci celé sezóny, ale podle odhadů by mohla být o něco slabší než v loňském roce. Sdružení přátel starého Dubrovníku se rozhodlo koupit dům s výhledem na moře, který leží na hradbách historického centra.

Od pátečního odpoledne až do včerejší noci zažívaly chorvatské silnice jeden z největších náporů letošního léta. Podle chorvatského ministertva vnitra přijelo během necelých dvou dnů více než 300 tisíc turistů. To zapříčinilo kolony u hraničních přechodů i na některých místech na dálnicích.

Na druhé straně bude takovýto příliv návštěvníků náplastí na stesky místních hoteliérů a restauratérů, kteří si ještě nedávno stěžovali na výrazně horší tržby, než měli loni. Podle ministra turismu je příliš brzy na bilanci celé sezóny, ale podle odhadů by skutečně mohla být o něco slabší než v loňském roce. I ti turisté, kteří přijedou, totiž často více šetří než v minulých letech. Celkem ministerstvo letos očekává více než 12 milionů turistů. Oproti minulým letům přijíždí méně Němců a Britů.

Místní tisk vychvaluje letošní Diokleciánovu slavnost, která včera vyvrcholila ve Splitu. Ulicemi starého města kolovali obyvatelé Splitu oblečení v bílých tógách. Největší atrakcí, jako vždy, byli vojáci jedenácté legie.

Sdružení přátel starého Dubrovníku se rozhodlo koupit dům s výhledem na moře, který leží na hradbách historického centra. Za dům, který leží na půdorysu o rozměru pouhých 44 metrů čtverečních, zaplatí 590 tisíc euro. Majitelka nabídla dům k prodeji už loni městu Dubrovník, které ale její nabídku odmítlo. Sdružení přítel starého Dubrovníku se s majitelkou domu navzdory vysoké ceně domluvilo na odkoupení domu především proto, že v případě prodeje třetí osobě hrozilo, že by nový majitel mohl zcela zabránit vstupu na hradby.

Kurzy měn

Pokud budete měnit peníze - dnes jsme pro srovnání vybrali aktuální kurz, který nabízí Reiffeisenbanka. Za 1 euro dostanete 7 kun 17 lip, za 100 českých korun pak 29 kun 40.

Ceny PHM a doprava

Ceny benzínu beze změn. Například v sítích INA a Petrol stojí bezolovnatý benzín s oktanovým číslem 95 9 kun 48 lip, nafta pak 9, 93.

Doprava v Chorvatsku: Na dálnici A1 je ve směru do vnitrozemí, tedy od moře, silný provoz. U tunelů Sveti Rok a Mala Kapela zatím nejsou hlášeny kolony, ale se zdržením je nutné počítat u mýtné brány Lučko.

Na hraničních přechodech Bregana, Macelj, Kaštel a Pasjak je silný provoz v obou směrech.

Předpověď počasí na 28. 7. 2008

Bude převážně slunečno, jen místy mírná oblačnost, odpoledne se ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Vítr slabý až mírný, severní nebo severozápadní. Dopolední teploty 18 až 23 stupňů, odpoledne 28 až 33 stupňů Celsia.

Teplota moře: Od pouhých 20 ve Splitu až po 27 stupňů v Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: Ještě dnes se mohou vyskytnout lokální bouře. V jižní části Jadranu bude v noci v nárazech foukat severovýchodní vítr o síle do 35 uzlů.

autor: bum
Spustit audio