Chorvatské silnice zažily další pernou sobotu

12. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

V několik kilometrů dlouhých kolonách čekali dnes turisté, kteří cestovali k Jadranu. Na severovýchodě Chorvatska bude v neděli až 38 stupňů. U Jadranu to bude jen 33 stupňů.

Chorvatské silnice zažily další pernou sobotu. Přijížděli desetitisíce nových turistů. Na dálnici A1 spojující chorvatskou metropoli s Dalmácií dnes řidiči čekali až v 8 kilometrů dlouhé koloně před tunelem Sveti Rok. Ve směru na sever to bylo až 12 kilometrů. Podobné to bylo u druhého tradičně problematického tunelu Mala Kapela. Tím od půlnoci do dnešního poledne projelo ve směru k moři 12.100 vozidel.

Už od rána správa chorvatských dálnic tunely Mala Kapela a Sveti Rok otevřela pouze pro směr na jih, aby tím očekávané dopravní komplikace zmírnila. V kolonách dlouhých asi 5 kilometrů popojížděli řidiči také na nejvíc vytížené mýtnici Lučko u Záhřebu. Přestože v Německu začaly letní prázdniny, dopravu u Jadranu to výrazněji nezatížilo. Čekalo se také na hraničních přechodech. Na Macelji dnes odbavili 10 500 automobilů. Na Međimurji dokonce 13 500. Přes hraniční přechody v Istrii najelo do Chorvatska víc než 52 tisíc turistů.

Ceny pohonných hmot

V národní síti INA, která patří k levnějším, dnes litr naturalu 95 koupíte za 9 kun 65 lip. Euronafta stojí 9 kun 93 lip. A pro vás, kteří jezdíte na plyn, v Chorvatsku litr stojí 3,35.

Kurzy měn

Pokud potřebujete vyměnit peníze za chorvatské kuny, pak by vás mohlo zajímat kolik nabízejí banky. Dnes jsme se podívali na kurzovní lístek chorvatských poboček Erste bank. Za 100 českých korun dávaly 29 kun 30 lip. Za euro dostanete 7 kun 17 lip. Jsou i kurzy o maličko lepší, euro se dá vyměnit až za 7 kun 20 lip.

Počasí na neděli 13.7.

U Jadranu bude převážně slunečno a horko. Během dne bude přibývat oblačnosti, může z ní pršet nebo přijdou bouřky. Kolem poledne by se počasí mělo zhoršit na severu pobřeží, odpoledne a navečer ve zbytku Chorvatska. Foukat bude vítr jihozápadní nebo jižní vítr. Noční teploty klesnou na 22 až 26 stupňů. Odpoledne teploty vystoupí u pobřeží na 29 až 34 stupňů. Pro zajímavost - ve Slavonii na severovýchodě Chorvatska bude až 38 stupňů.

A ještě zajímavost o sluníčku. Dnes 12.7. zapadne v Dubrovniku ve 20 h 24 minut, ve Splitu o 9 minut později a v Rijece 20 h 48 minut. Ráno vykoukne na jihu Dalmácie už v 5:22. Na severním pobřeží o 6 minut později.

Teplota moře v některých místech povyskočila - 27 stupňů dnes ve 14 hodin naměřili u Komiže, Maleho Lošinje a u Rabu. Ostatní pobřeží omývá 26 stupňů teplá mořská voda.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu