Chorvatské pobřeží ovládli Češi

2. červenec 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Češi využili nižších cen ubytování a také státních svátků a ovládli chorvatské pobřeží. Na Brači havarovalo malé letadlo se dvěma Rakušany. Přes 70 hasičů likvidovalo požár lesa u Dubrovníku. V úterý bude slunečno s proměnlivou oblačností, místy přeháňky. Teploty 28 až 30 stupňů.

Léto teprve začalo a pobřeží Jadranu zaplavili Češi. Chorvatská turistická centrála odhaduje, že je nás teď v Chorvatsku až 100 tisíc. To je opravdu hodně, pokud si spočítáme, že za celé léto se uvádí, že k Jadranu jezdí 800 tisíc až milión Čechů.

Prvních 10 dnů v červenci v Dalmácii převládají čeští hosté. Využili také toho, že budou mít ve čtvrtek a pátek díky státním svátkům dva dny volna a tedy nepotřebují tolik dnů dovolené. Když to spojí s víkendy, dostávají 10 dnů volna a stojí je to pouze tři dny dovolené.

Češi si nejraději vybírají ubytování sami, mimo místa, kde cestovní agentury za vysoké provize nabízejí dovolenou. Poplatek za zprostředkování apartmánu se pohybuje kolem 30 i výše procent. Někteří Češi také říkají, že na začátku léta dokáží sehnat levnější ubytování, údajně až za pouhých pět euro, přes agenturu by zaplatili dvojnásobek. Dávají přednost apartmánům. Využívají toho, že na začátku sezony nejsou ještě všechny plně obsazeny a ceny jsou tedy nižší než uprostřed hlavní sezony.

Těžkými zraněními skončila po poledni snaha dvou Rakušanů přistát na letišti na Brači. Jejich malé letadlo se při druhém pokusu zřítilo asi 50 metrů od točny. Stroj začal hořet. Posádku s těžkými popáleninami přepravila helikoptéra do nemocnice ve Splitu.

Do seznamu letošních požárů připsali chorvatští hasiči další. Celý včerejší den likvidovali plameny nedaleko Dubrovníku. Shořely asi tři hektary borovicového lesa a křoví zhruba tři kilometry od města u jadranské magistrály.

Kurzy a ceny

Za jedno Euro dnes Splitská banka dává 7,23 kuna. Za 100 českých korun dostaneme 24,82 kuna. Nezapomeňte, že ve směnárnách v turistických centrech budou kurzy méně výhodné a v Chorvatsku neplatí limit, kolik si směnárna může naúčtovat na poplatcích.

Pohonné hmoty jsou v Chorvatsku zhruba o dvě koruny na litr dražší než u nás. Největší místní distributor INA si za Natural 95 účtuje rovných 8 kuna. Za Natural 98 pak 8,47. Za Diesel zaplatíme 7,48. Velmi podobné, o několik lipa vyšší, jsou ceny u ostatních prodejců.

Počasí

Na Jadranu bude zítra slunečno s proměnlivou oblačností. Místy s přeháňkami nebo bouřkami. Vítr bude vát slabý od jihozápadu. Noční teploty 15 až 20, odpolední vystoupí na 25 až 30 stupňů, v Dalmácie až na 32. Teplota moře u pobřeží je 25 až 26 stupňů.

Pro jachtaře je vydáno upozornění na neverin, a to na celém pobřeží. Pak také na silný jugo. Na severním Jadranu může v noci jihozápadní vítr dosáhnout síly až 35 uzlů. Předpověď uvádí jugo, na severním Jadranu jihozápadní vítr o síle 6 až 16 uzlů. Na otevřeném moři až 22 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, místy 3 až 4. Viditelnost je 10 až 20 kilometrů. Mohou se vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu