Chorvatské pobřeží Jadranu zažívá nápor turistů

12. srpen 2008
Zprávy

Turistické letovisko Bol na ostrově Brač zažívá rekordní sezónu. Na ostrově Lastovo, který je vyhlášený národním přírodním parkem, hořelo, naštěstí bez velkých následků. U Plitvických jezer srazilo auto polských turistů dvouletou medvědici. Do rodiny jadranských jachtařských přístavů přibyl další - Marina Preko na severodalmatském ostrově Ugljan.

Na ostrově Brač je v současnosti na 12 000 hostů. Podle informací z tamního turistického centra je to dosavadní historický rekord. Na vyhlášené pláži Zlatny rat to prý vypadá jako v úle a plno hlásí většina hotelů i apartmánů. Za prvních sedm měsíců letošního roku už na Brači napočítali přes 220 000 noclehů. Kouzlu bračského Bolu nemohou podle místních médií odolat ani zdejší celebrity. Můžete potkat například modelku Simonu Gotovač, tenistu Iva Majolika či fotbalového reprezentanta Zvonimira Bobana.

Chorvatší hasiči likvidovali požáru nedaleko města Pasadur na ostrově Lastovo. Podařilo se jim zachránit dva domy, které oheň začínal ohrožovat. Na pomoc se jim vydala i dvě hasičská letadla z Dubrovíku a Zadaru. Oheň zachvátil tři hektary borového lesa. Ostrov Lastovo je od roku 2006 vyhlášený národním přírodním parkem, v Chorvatsku je to 11. přírodní park.

K nevšední dopravní nehodě došlo na staré plitvické silnici poblíž národního parku Plitvice. Z lesa na cestu vyběhla medvědice a skončila přímo pod koly auta s polskými turisty. Dvouletá medvědice, která vážila 110 kilogramů, srážku nepřežila. V Chorvatsku podle odhadu odborníků žije asi 400 až 600 medvědů, kteří se nejčastěji vyskytují v oblasti Dinárského horského masívu.

Pokud to nemáte daleko do Splitu, doporučujeme navštívit místní trh se zeleninou a ovocem. Tržiště najdete u Diokleciánova paláce. Můžete tam ochutnat, a budete-li spokojeni tak i koupit, třeba čerstvě natrhané fíky, kilogram stojí od 6 do 8 kun. Stejné množství rajčat nebo melounu dostanete už za 4 kuny, papriky stojí od 2 kun za kilo, broskve či hroznové víno přijdou zhruba na 8 kun. Pořídit si můžete i dobrý domácí olivový olej. Za jeden litr zaplatíte okolo 50 kun a někteří trhovci nabízejí i bílé nebo červené víno z blízkých ostrovů, litr za 10 až 20 kun.

V letošní sezóně přibyla do rodiny jadranských jachtařských přístavů další - Marina Preko. Nachází se v obci Preko na severodalmatském ostrově Ugljan. Pro návštěvníky má výhodnou polohu a dobrou dostupnost, protože přímo proti Preku leží na pevnině město Zadar. Britská společnost Jupiter Adria, která získala o Zadarské župy koncesi na 25 let, vložila do výstavby mariny 3 miliony eur.

Peníze + pohonné hmoty: Privredna banka Zagreb vyplácí za 1 Euro 7 kun a 16 lip a za 100 českých korun 29 kun a 31 lip. Ceny benzínu a nafty se v síti čerpacích stanic INA nezměnily, litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun a 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun a 46 lip.

Doprava: Na hlavních silničních tazích je středně hustý provoz, na dálnici A1 před tunely Sveti rok a Mala kapela se jezdí bez problémů. Kolony se ale mohou objevit v blízkosti turistických center na Jadranu. Hraniční přejezdy jsou volné.

Předpověď počasí na 13. 8.: Zítra bude na Jadranu teplo a slunečno, ranní teploty 20 až 25, odpolední vystoupí na 30 až 35 stupňů Celsia. Povane mírné jugo, což je teplý a vlhký jihovýchodní vítr. Teplota moře bude v rozmezí 23 až 27 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Na severním Jadranu povane mírný jihozápadní vítr a jugo. Moře bude na stupni 2 - 3, na severním Jadranu je hlášena i čtyřka. Viditelnost 10 - 20 km.

autoři: Jan Kopřiva , Miroslav Panuška
Spustit audio