Chorvatské hraniční přechody stěží zvládají nápor turistů

27. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

K Jadranu zamířily o víkendu desetitisíce turistů. Nápor jen stěží zvládaly hraniční přechody a hlavní tahy k moři. Dnes byla situace ale o něco klidnější než v sobotu.

V průběhu včerejška překročily chorvatské hranice desetitisíce turistů. Čekající kolony na odbavení místy dosáhly až 15 km. Nápor autoturistů zažila i dálnice v úseku GORNJE PLOČE - ZADAR, kterou už projelo půl milionu automobilů.Čilý turistický ruch panuje i na poloostrově ISTRIA, kam během pátku a soboty přicestovalo necelých 140 tisíc turistů. Zpět domů se pak vracelo dalších 86 tisíc.

Chorvatsko nutně potřebuje zahraniční kapitál. To je i případ staré loděnice na ostrově UGLJAN, která dosloužila. Je ve velmi zchátralém stavu a má zastaralou technologii výroby, takže více než stovka zaměstnanců v důsledku naprostého nedostatku zakázek již několik měsíců nedostává výplatu. O loděnici v těchto dnech projevil zájem italský podnikatel Tullio Abbate, známý konstruktér sportovních lodí. Ten zde hodlá vybudovat za několik milionů eur moderní továrnu na výrobu turistických a sportovních lodí a rovněž hlídkovacích člunů.

Počasí v Dalmácii:

V pondělí 28. července bude u Jadranu opět slunečno a velmi velmi teplo. Teploty vystoupají na pětatřicet, v Dalmácii pak až na třicet sedm stupňů Celsia.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu