Chorvatské hotely jsou na prodej

1. září 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatské hotely se budou prodávat. Trápí je totiž velké dluhy a pro další rozvoj turistiky jsou potřeba peníze z ciziny. Vranské jezero kvůli počasí trpí nedostatkem vody. Jeho flóra a fauna je v ohrožení.

Chorvatské hotely jsou prodej. Na výzvy zatím reagují převážně cizinci. O některé hotely ale zahraniční podnikatelé příliš velký zájem neprojevují. Jsou totiž silně zadlužené. Pro zajímavost 90 procent akcií čtyř hvězdičkového hotelu v Dubrovníku si můžete koupit za 43 milionů kuna. Z levnějších menších hotelů se dá většinový podíl pořídit za 13 milionů kuna.

Horké počasí beze srážek se odráží také na přírodním parku Vranské jezero. Vodní hladina je většinu roku nad úrovní moře. Pokud se ale do parku vypravíte v těchto dnech, uvidíte něco velmi neobvyklého. Kvůli suchu se voda vypařuje a hladina rychle klesá. To může mít za následek i poškození tamní fauny a flóry. Hlavně v jihovýchodní části jezera hrozí nebezpečí, že se do něj kanálem přelije mořská voda.

Počasí v Dalmácii

U Jadranu bude v úterý proměnlivo. Na některých místech se můžeme dočkat přeháněk a bouřek. Ranní teploty kolem 19 stupňů, odpolední vystoupí na 23 až 27 stupňů Celsia. Povane severovýchodní vítr, nárazově i bura.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu