Chorvatská letiště zpřísnila bezpečnostní opatření

11. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Bezpečnostní opatření na letištích zostřili i Chorvaté. Z pláží zmizely medúzy. Kvůli Francouzům a Italům, kterých do Chorvatska přijelo méně, než se čekalo, nejdou tolik na odbyt ústřice.

Bezpečnostní opatření na letištích zostřili i Chorvaté. Ministerstvo vnitra sdělilo, že policie bude na letištích pozorněji kontrolovat cestující a hlavně jejich zavazadla před vstupem do letadla. Mluvčí ministerstva Zlatko Mehun řekl, že bezpečnostní opatření byla už jednou zvýšená kvůli posledním útokům v Londýně, teď jsou na ještě přísnější úrovni. Včera měly všechny lety ze Splitu a Záhřebu do Londýna a nazpět značná zpoždění. Odřeknut nebyl ani jeden. Dnes už je provoz na záhřebském letišti Pleso zcela normální.

I když se na Istrii objevily již první medúzy, jejich výskyt není zatím nijak alarmující. V posledních dnech se dokonce na plážích objevuje čím dál tím více koupajících, což na začátku týdne nebylo. Medúzy totiž zmizely díky proudům a větru, který se u pobřeží objevily v posledních dnech. Obchodníci na jihu Chorvatska tvrdí, že loni v srpnu na tržišti v Dubrovníku prodali téměř deset tisíc kusů isrijských ústřic. Trhovci si ale v těchto dnech stěžují, že Francouzů a Italů, kteří tuto delikatesu rádi jedí, přijelo letos mnohem méně, a proto ústřice nejdou tak na odbyt.

Známý americký lyžař Bode Miller se chystá koupit pozemek na ostrově Korčula. Sportovec chce totiž tady postavit rodinný dům. Radu, kde najde nejhezčí místo pro stavbu domu, mu dala jeho kolegyně Ivica Kostelič.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Euronafta stojí 7 kun 60. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o půl kuny.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,29 kuny a za 100 slovenských korun 18,97 kuny. Za jedno euro dostanete 7,19 kuny. Je to o trochu méně než včera. Směnárny samozřejmě můžou mít kurzy o něco jiné nebo účtují provizi.

Doprava

Na státní silnici mezi Rovinjem a Rovinjským Selem se stala vážná dopravní nehoda. Silnice je tam úplně uzavřená. Jezdí se oblížďkou přes Bale a Brajkoviči. Žádné další problémy v dopravě hlášeny nemáme.

Hraniční přechody: Zvýšený provoz je v Macelji v obou směrech, dále v Kaštelu a na výjezdu také ve Staré Gradišce. Nemáme hlášené žádné dlouhé čekací doby.

Trajekty: Plují podle řádu. Fronty při nalodění se tvoří v přístavech Prizna, Jablanac, a Brestova.

Návštěvnost na Jadranu láme v těchto dnech veškeré rekordy. Podle toho bude zítra vypadat doprava. Počítejte se zácpami před dálničními tunely na trase Split - Záhřeb a na jadranské magistrále. Pokud můžete, jeďte směrem od Makrské do Splitu horami. Například přes Šestanovac. Problémy se zítra dají čekat i na objezdu Rijeky. Pojedete-li trajektem, dostavte se do přístavu s velkým předstihem.

Počasí

Zvláště do Dalmácie přinášíme špatné zprávy: Po slunečném dnešku se zítra opět zatáhne, počítejte s přeháňkami a bouřkami. Nejvíce vody bude padat na severu Jadranu, tedy v Istrii a v Gorském Kotaru. Vát bude slabé jugo až jihozápadní vítr. Ranní teploty 17 - 22, nejvyšší denní 20 - 25 stupňů.

Mraky budou i v neděli, ale bude jich méně a pravděpodobnost deště bude nižší. Teploty kolem 21 stupňů. V pondělí už bude tepleji, 24 stupňů. Na opalování to bude zase v úterý, kdy očekáváme jasnou oblohu a 26 stupňů. O něco hůře bude v následujících dnech na severu, kde mraky nezmizí. Se zárukou beze srážek na Istrii bude až ve středu.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu