Chorvati chtějí bohatší rekreanty, letos jich je ale málo

21. červenec 2008
Zprávy

Chorvatsko by do budoucna chtělo víc sázet na movitější klienty a stát se exkluzivnější destinací. Ministerstvo turistiky už představilo grandiózní strategický plán do roku 2012. V právě vrcholící letní sezóně je ale na pobřeží Jadranu až o pětinu méně rekreantů než v předcházejících letech.

Pobřeží Jadranu by se podle plánu ministerstva turistiky mělo stát jednou z pěti hlavních evropských destinací, orientovaných na turisty, kteří vyžadují především vynikající služby. Během deseti let by mělo tak dojít nejen k navýšení počtu ubytovacích kapacit, ale hlavně k přeměně jejich struktury. Vyrůst by mělo víc luxusních hotelů, naopak by se měl výrazně snížit počet lůžek v kempech a skromných soukromých apartmánech.

Na současnou letošní sezónu ale zřejmě místní hoteliéři a hospodští nebudou vzpomínat v nejlepším. Podle chorvatského tisku mají některé restaurace až o 30 procent nižší tržby než loni. Ubytovalé například v okolí Zadaru hlásí o 20 procent méně rezervací než v roce 2007. Podle odborníků je hlavním důvodem poklesu počtu turistů zdražování potravin a energií, které zasáhlo celou Evropu. Mnozí lidé proto víc šetří i na dovolené. Chorvatským restauratérům navíc ničí tržby i poměrně vysoká inflace.

Kurzy kuna-koruna a kuna-euro:

Pro srovnání jsme vybrali Privrednu banku Zagreb, ta vykupuje 100 českých korun za 30 kun a 46 lip, jedno euro pak za 7 kun a 15 lip.

Ceny pohonných hmot:

Stále se pohybují kolem 9 kun 65 lip za litr benzínu Eurosuper 95 a 9, 93 za naftu. Chorvatský autoklub upozorňuje na zvýšený provoz na všech větších komunikacích. Na dálnici A1 by mělo dojít k výraznějšímu zdržení u tunelu Sveti Rok ve směru k moři, tam je několikakilometrová kolona.

Počasí na Jadranu 22. 7.:

O trochu se ochladí, bude ale převážně slunečno, ojediněle při zvětšené oblačnosti mohou přijít přeháňky nebo bouřky. Vítr bude proměnlivý, slabý nebo mírný. Dopolední teploty do 21, odpolední pak do 28 stupňů Celsia. Teplota moře 24 až 26 stupňů.

Upozornění pro jachtaře:

Na severním Jadranu může zafoukat severovýchodní nebo severní vítr o síle do 40 uzlů. Místy se mohou objevit lokální bouřky.

autoři: Miroslav Panuška , bum
Spustit audio