Chorvati asi nebudou spokojení s letošní sezónou

6. září 2008
Zprávy

Do Chorvatska sice přijelo letos víc turistů, ale neutráceli. Mohou za to možná neúměrně nadsazené ceny. Právě teď je ale výrazné posezónní zlevňování. V oblasti Zadaru hrozí pokousání jedovatým pavoukem, tzv. černou vdovou. Jsou zřejmě přemnožení.

Sezóna u Jadranu končí, a tak místní počítají kolik vydělali. Zprávy z Istrie, Kvarneru a severní Dalmácie naznačují, že turistů přijelo víc, utrácet se jim ale příliš nechtělo.

Velkým zklamáním je chování Němců, kteří u moře šetřili - vidět to bylo především v restauracích. Hoteliéři z Istrie říkají, dřív si turisté z Německa dávali předkrm, hlavní jídlo a zákusek. Letos se spokojili jen s hlavním jídlem.

Pochybnosti vyvolává také to, že k Jadranu přijelo o čtvrtinu méně Italů, chyběly zástupy Rakušanů a Slovinců, nejasnosti kolem dovozu potravin odradily také některé Čechy.

Za neochotou u Jadranu utrácet mohou být zbytečně vysoké ceny. Tvrdí to někteří chorvatští odborníci na turistiku. Ceny služeb - nejde přitom o ubytování, ale spíš o jídlo, vodní atrakce a další zábavu - mnohdy neodpovídají kvalitě. Že je v Chorvatsku během hlavní sezóny zbytečně draho, potvrzuje i rozhodnutí místních potravinářškých firem.

Razantně teď zlevňují máslo, mléčné výrobky a maso, hlavně kuřecí. Tyto potraviny budou v dalších dnech až o 40 procent levnější než během hlavní turistické sezóny.

Dugy otok hlásí pokousání nebezpečným pavoukem. Takzvaná černá vdova kousla 80letou ženu při práci na zahradě. Záchranáři museli použít sérum a žena je teď v nemocnici. Podle odborníků to je už čtvrtý případ, který se stal v oblasti Zadaru. Jedovatí pavouci se zřejmě letos přemnožili.

Místní zemědělci už vědí, kolik jim letos vynese pěstování fíků. Producenti z úpadí pohoří Velebit právě ukončili sklizeň a fíky, (chcete-li smokve) odprodávají zpracovatelům. Za kilogram sušených fíků dostanou 10 kun.

Chorvatská policie se bere na mušku auta z nových zemí Evropské unie. Jestliže se dřív strážci pořádku zaměřovali na auta s českou, polskou nebo slovenskou poznávací značkou, teď něco podobného zažívají Bulhaři a Rumuni. Protože začínají cestovat stále častěji, chorvatská policie se jim připomíná, kdo je tady pánem.

Někdy to i přežene - čerstvou zkušenost má mladý Rumun, kterému při kontrole u Opatie zabavili pas, přestože se ničeho nedopustil. Případ muselo řešit až rumunské velvyslanectví.

Kurzy a ceny:
Jedno euro vyměníte za 7 kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 70 lipa. Natural 95 - tady mu říkají eurosuper - stojí 8 kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za 3 kuny a 35 lip.

Doprava:
Na jadranské magistrále je stále ještě čilý provoz, v letoviscích a na istrijském ypsilonu se nárazově vytvářejí fronty. Na dálnici Rijeka - Záhřeb pokračují opravy exitu Vrata, na dálnici ze Splitu problémy nejsou. Tunely Svety Rok a Mala Kapela provoz zvládají. Hraniční přechody do Slovinska odbavují pruběžně.

Počasí: 7. 9.:
U Jadranu bude slunečno, odpoledne a večer na severním a středním Jadranu oblačno s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 20 až 25 stupňů, odpolední vystoupí na 28 až 32, v některých částech Dalmácie až 36 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Na jachtaře čeká proměnlivý vítr do 15-ti uzlů, moře mezi dvojkou a trojkou, viditelnost do 20-ti kilometrů. Sledujte meteorologická hlášení, předpověď se může měnit.

autoři: duv , Miroslav Panuška
Spustit audio