Chorvaté slavili Veliku Gospu

15. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Díky církevnímu svátku bylo v ulicích chorvatských měst mnohem klidněji. Půjčit si motorový člun je jednodušší, než půjčení auta.

Na ulicích chorvatských měst - i na pobřeží bylo ve středu 15. 8. mnohem klidněji, než v běžné dny. Chorvaté měli církevní svátek - slavili Veliku Gospu, v katolické věrouce známou jako Nanebevzetí Panny Marie. Bohoslužby a poutní pochody se konaly po celé Dalmácii. Hlavním místem mariánského dne bylo v tomto regionu starobylé město Sinj. Tam také splitsko-makarský arcibiskup Marin Barišič vyzval k posílení humanistického cítění a hledání pevného místa v dnešním světě hlavně v rodině. K tomuto svátku prošel ulicemi města Vodice na Hvaru ve promenádní koncert a zpívalo několik skupin tradiční dalmatinské písně.

Jak zjistili kolegové z Chorvatského deníku - česky psaných novin vycházejících na Jadranu, velmi pohodlně lze na krátké vzdálenosti cestovat po pobřeží vypůjčeným skútrem. K jeho řízení stačí řidičské oprávnění skupiny B, tedy na osobní vůz. Velice snadno se dá půjčit vodní člun. Je zajímavé a možná zarážející, že k jeho půjčení není třeba prokazovat žádné dovednosti. Dokonce ani být držitelem řidičského průkazu na auto. Půjčovna jen provede krátké školení, jak se rozjet, jak zastavit, jak rychle snížit nebo zvýšit rychlost a kam se nesmí plout. Zaplatíte kauci za případné poškození člunu a je to.

Kurzy

Směnné kurzy u jednotlivých bank kolísají. Například Raiffeisen bank nabízí za euro 7,26 kuny a Erste bank - tedy mateřská firma České spořitelny jen 7,24. Ještě horší kurz má Splitská banka, dcečiná společnost Societé Generale, která nabízí jen 7,23 za euro. Každá z bank si ale účtuje nějakou tu provizi, takže kurzy jsou jen orientační. Například už zmíněná Splitská banka vám ve finále dá za 100 eur ne 723 kun, ale o 10 kun méně. Kurz české koruny se pohybuje kolem 25 kun a 20 lip za 100 korun a za stejnou částku ve slovenských korunách dostanete přibližně 20 kun a 50 lip.

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot zůstávají stejné. Alespoň na všech čerpacích stanicích největší státní firmy INA. 8 kun za litr naturalu 95. Nafta stojí stále 7 kun a 56 lip. Kdo jezdí na plyn - pořídí litr tohoto paliva za 3 kuny a 35 lip.

Doprava

Nikde na dálnici ani u mýtných bran se netvoří kolony. Alespoň tak to hlásí chorvatský automotoklub.V těchto parných dnech pamatujte, že i za volantem musíte hodně pít - vodu. Mějte s sebou v autě vždy alespoň litrovou láhev vody pro případ, že uvíznete třeba na jadranské magistrále v nějaké zácpě. Kolony se na ní určitě zase objeví. Mějte lehkou nohu na plynu, oči na stopkách a onu láhev s vodou po ruce. Šťastnou cestu.

Počasí

Ve čtvrtek se na plážích Jadranu asi upečete. Bude totiž slunečno, velmi teplo a parno. Už ráno bude 25 a během dne teploty vystoupí na 29 nebo i 34 stupně. Na konec týdne slibují meteorologové až 35 stupňů Celsia. Teplota vody dosahuje 23, místy až 25 °C.

Jachtaři dejte v noci a ráno pozor na mlhu. Místy může ztěžovat viditelnost. Na otevřeném moři bude vát severozápadní a západní vítr rychlostí do 17 uzlů. Na severním Jadranu jihovýchodní a jihozápadní vítr. I nad mořskou hladinou bude jasno, nebo jen mírně oblačno. Na severním Jadranu se mohou na začátku dne vyskytnout krátké přeháňky.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu