Chorvaté se připravují na pondělní státní svátek Nanebevzetí Panny Marie

12. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko vstupuje do prodlouženého víkendu a dají se očekávat značné dopravní problémy. V pondělí je totiž státní svátek Nanebevzetí Panny Marie. Ve Splitu v části Dujmovača hořelo. Provozovatelé trajektových linek v Dalmácii mají v těchto dnech doslova žně. Lucemburská společnost ORCO dnes chorvatské straně nabídla konkrétní podmínky na zakoupení několika atraktivních hotelů v centru města Hvar.

Chorvatsko vstupuje do prodlouženého víkendu a dají se očekávat značné dopravní problémy. V pondělí je totiž státní svátek Nanebevzetí Panny Marie. Hlavní slavnosti v jižní části země jsou ve městě Sinj, kde budou i bohoslužby pod širým nebem. Místní, kteří na křesťanskou pouť nepojedou, tedy přinejmenším vyrazí na výlet. A to ve stejnou dobu, kdy se střídají turistické turnusy.

Ve Splitu vypukl požár v části Dujmovača. Plameny zachvátily objekt stavební společnosti VIMAB. Podle prvních zpráv byla příčinou požáru závada na elektroinstalaci. Hasiči jsou stále na místě. Hmotná škoda, dosud vyčíslena nebyla.

Provozovatelé trajektových linek v Dalmácii mají v těchto dnech doslova žně. Společnost Jadrolinia hlásí nárůst počtu přepravených osob i vozidel ve srovnání s loňským rokem v řádech desítek procent. Například na lince Split - Supetar na Brači bylo v červenci přepraveno 105 tisíc návštěvníků, 23 tisíc vozidel a 1500 motocyklů. Na nedostatek práce si nemohou stěžovat ani další plavební společnosti, jako například SEM Marina.

Lucemburská společnost ORCO, která provozuje také síť hotelů v České republice dnes chorvatské straně nabídla konkrétní podmínky při zakoupení několika atraktivních hotelů v centru města Hvar od společnosti Slunečný Hvar. Za každou nabídnutou akci míní zaplatit 115 kun. Společnost ORCO se také zavázala k velkým investicím do renovace hotelů, zachování zaměstnanosti po dobu pěti let a posílení hotelového personálu během hlavní turistické sezóny o více než stovku zaměstnanců.

Počasí v Dalmácii:
Na souši a na pobřeží v Chorvatsku bude v sobotu 13. srpna především slunečno, můžou se objevit místy i mraky. Přeháňky mohou přijít především na území Dalmácie. V oblasti Liky a Gorského Kotaru může zapršet především odpoledne. Na Jadranu v noci a ráno povane mírná bura, to znamená vítr severních a severovýchodních směrů, přes den se bude stáčet na severozapadnjak. Nejnižší noční teploty na Jadranu 18-24 stupňů, nejvyšší denní 25 až 30 stupňů.

Upozornění: Hlavně v noci a ráno je na Jadranu možná mlha a s ní spojená velmi malá viditelnost do 50 metrů. Meteorologové varují i před bouřkami.

Prognoza za pomorce: Na severu a ve střední části Jadranu povane severovýchodní vítr o síle 6-16 uzlů. Na otevřeném moři bude mít severozápadní směr, po poledni může zesílit až na 22 uzlů. Na jihu Jadranu povane zítra jihovýchodní až jižní vítr, tedy JUGO, o síle 6-16 stupňů. Ten se začne postupně otáčet na severovýchodní buru, která bude mít 6-18 uzlů. Vlny nějaké budou: moře bude na 2-3. Viditelnost 10-20 kilometrů. Pozor ale na již zmíněné mlhy, které se můžou vyskytnout především na středním Jadranu a sníží viditelnost na 50 metrů. Na moři bude proměnlivo a oblačno, počítejte s deštěm a přeháňkami.

Doprava:
Doprava v Chorvatsku je velmi hustá, především směrem do vnitrozemí. Na mnoha místech se tvoří kolony. Prostoje se nevyhýbají ani dálnici A1 Záhřeb směr Split. Před tunelem Sveti rok, kde se jezdí jen jedním tubusem, je kolona dlouhá 9 kilometrů. Podobný nešvar je i na dálnici ze Záhřebu do Rijeky. Před tunelem Učka je kolona dlouhá 2 kilometry. Silnice na Istrii od Buje se také ucpává. Směrem ke slovinské hranici je kolona dlouhá 13 kilometrů.

Provoz vázne i na většině hraničních přechodů. Na výjezdu na přechodu Macelj stojí kolona o délce 21 kilometrů. Sousední Lupinjak je už také zacpaný, na výjezdu je tam kolona čítající 7 kilometrů. Radno využít přechod Bregana, kde čekací doba na odbavení nepřesahuje 15 minut. Na Plovaniji a v Kaštelu stojí taktéž kolona, tentokrát třinácti kilometrová.

V pohodě to není ani v trajektových přístavech. Na Rabu, přístav Mišňjak, hlásí čekací kolonu dlouhou 5 kilometrů. Ceká se i na výjezd z ostrova Pag. Tam je zatím fronta půlkilometrová až kilometrová.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu