Chorvaté hodnotí uplynulou turistickou sezónu

8. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Od začátku roku přijelo k Jadranu 8 miliónu turistů, kteří se zdrželi déle než v minulých letech. Nejvíc návštěvníků se ubytovalo v Dalmácii - skoro čtyři milióny lidí. Dalšími oblíbenými oblastmi jsou Istrie a Kvarner. Chorvatsko očekává, že letos z cestovního ruchu vydělá skoro 7 miliard kun, což by bylo o půl miliardy víc než loni.

Most přes Pelješac

Chorvatské pobřeží je u poloostrova Pelješac přerušeno. Okolí Neumu patří již od dob Jugoslávské federace Bosně a Hercegovině. Teď Chorvaté chtějí svoje území sjednotit a to dálničním mostem, který povede právě přes Pelješac. Unikátní stavba má být skoro tři kilometry dlouhá. Jenže právě to se nelíbí Bosně a Hercegovině a nově také Srbsku. Zda tedy do Dubrovníku povede dálnice je otázkou dalších jednání a možná i celé řady ústupků.

Největší diskotéka je na Istrii

V Poreči je největší noční klub v Chorvatsku. Najdete ho v Zelené Laguně a jmenuje se Byblos. Bavit se v něm můžete na pěti tisících metrech čtverečních. Výstavba nové budovy přišla na několik milionů eur a je dílem italských designérů. V klubu proto nechybí ani dekorativní bazény a vodopády.

Kurzy měn a ceny pohonných hmot:

Za jedno euro dostanete 7 kun a 27 lip a za 100 korun 25,62. Litr Naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Dopracní informace:

Na chorvatských cestách je silný provoz. Ve vnitrozemí jsou po dešti některé silnice mokré. Pozor si však řidiči musí dávat na kameny. Dálnice ze Splitu a z Rijeky je volně průjezdná.

Večer a v noci se mohou tvořit nárazové kolony před Tunelem Svety Rok a Mala Kapela. Se zdržením počítejte také na istrijském ypsilonu. Hranicemi do Slovinska projedete bez čekání. Před hraničním přechodem Macelj bude během noci pokračovat výstavba tunelu, doprava tak může být z dálnice převedena na starou cestu.

Počasí:

U moře bude většinou slunečno. Ranní teploty 12 až 16 stupňů, odpolední vystoupí na 21 až 26. Vát bude slabý proměnlivý vítr. Jachtaře na středním a jižním Jadranu čeká během večera a noci severní až severozápadní vítr 35 až 45 uzlů, moře bude na pětce. Zítra pak severní nebo severozápadní vítr do dvaceti uzlů. Moře na trojce, viditelnost do dvaceti kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu