Chleba s příměsí zvířecí krve? Seznamte se s „bratrancem“ oblíbeného skandinávského knäckebrödu

Knäckebröd, tedy skandinávský křupavý chleba, je v Česku známý už řadu let. Neobvyklých druhů pečiva ovšem ze severu Evropy pochází více. Ve švédské oblasti Höga Kusten na pobřeží Botnického zálivu se peče i takzvaný tunnbröd, tedy tenký chléb. Redaktor Jakub Lucký se vydal do nejstarší továrny na toto pečivo.

Majitel továrny Mjälloms Tunnbröd při rozhovoru s Jakubem Luckým

„Takhle daleko na severu rostla v historii jediná zemědělská plodina – ječmen. A ten neobsahuje žádný extra lepek, který potřebujete k tomu, aby těsto pořádně vykynulo. Proto pokud chcete těsto z ječmene dostatečně upéct, musíte ho hodně rozválet,“ vysvětluje mi Torbjörn Ullsten, majitel a ředitel rodinné továrny Mjälloms Tunnbröd, která se pyšní tím, že je vůbec nejstarší na světě.

„Firmu založila moje prababička na konci 19. století po tom, co můj pradědeček odjel do Ameriky vydělat velké peníze. Ale jak to tak většinou bylo, moc si nevydělal a domů nic poslat nemohl. Takže prababička začala péct tunnbröd, aby vůbec měla nějaké peníze,“ vypráví.

Recept prababičky Ruth

Původní recept si mohou návštěvníci vyzkoušet i dnes v malém domečku před továrnou. Je v něm pec ne nepodobná té na pizzu a také milá slečna v pekařském oblečení, která návštěvníkům vše ochotně ukazuje.

Chleba jako suvenýr? Kdo ochutnal uzbeckou lipjošku, vůbec se nediví

Lipjoška ze Samarkandu je údajně nejchutnější z celého Uzbekistánu

Chléb byl odedávna nejen základní potravinou, ale i darem přírody a lidské práce. Zároveň i symbolem pohostinnosti, ne nadarmo se podle starého zvyku vítají vzácné návštěvy právě chlebem a solí. V naší uspěchané době jakoby chléb ztratil něco ze své magické moci – peče se v obří pekárně, prodává v supermarketu. Ve středoasijském Uzbekistánu jsou na svůj chléb – lipjošku – stále hrdí.

„Připravila jsem 60 gramů těsta. Je potřeba hodně mouky, aby se to nepřichytilo na váleček. Pak bychom v těstě měli díry,“ zdůrazňuje. Jakmile je těsto rozválené do požadované velikosti a tvaru, ometá pekařka mouku malým smetáčkem pryč a přejíždí ho speciálním vroubkovaným válečkem. Ty zajistí, že se při pečení neudělají v těstu vzduchové bubliny.

Pak už míří tunnbröd do pece, kde se musí plackou otáčet. Po upečení je potřeba chleba opět oprášit, tentokrát od popela, a překrojit napůl. Takto dělala tunnbröd ještě babička Ruth, dnes se ale kvůli velké poptávce vyrábí v dlouhém stroji, který všechno válení, pečení i krájení zvládne sám.

Jaký je rozdíl mezi tunnbrödem a knäckebrödem?

„Knäckebröd je na pohled tlustší, obvykle žitný. Častěji se v něm používá kvásek nebo kvasnice, které těsto nechají trochu vykynout. Geograficky je knäckebröd typický pro Dalarnu a střední Švédsko a tunnbröd je víc obvyklý na severu,“ vysvětluje majitel pekárny.

Stoprocentní samoobsluha

Podniková prodejna v pekárně je kompletně samoobslužná. Jak nakupovat se dozvídám z instrukcí pověšených na stěně. Vyberte si, co chcete, spočítejte si cenu a sami zaplaťte – my vám věříme, stojí na nich. Platit se dá i kartou, jenom terminál musí zákazník obsloužit sám.

Od každého druhu je otevřená jedna krabice. Každý si tak může vybrat, co mu nejvíc chutná

„Není to něco úplně obvyklého, ale provozujeme tento obchod už řadu let a funguje skvěle. Fakt, že je samoobslužný, znamená, že je sám o sobě atrakcí. Všichni jsou překvapení, ale nakonec odcházejí s úsměvem,“ říká Torbjörn Ullsten.

Gurmáni si ve Finsku dopřávají chléb z cvrčků. Za bochník utrácejí přes stokorunu

Chléb, ilustrační foto

Helsinki mají nové gastronomické lákadlo. Jedenáct tamních pekáren nabízí chleba vyrobený ze cvrčků. Firma Fazer tvrdí, že jde vůbec o první chléb na světě vyrobený z hmyzu, který prodávají obchody.

Krvavý chleba

Otevřeno prý není nonstop, ale poměrně dlouho do večera. A přestože je obchod bez dohledu, zboží se podle něj neztrácí: „Lidé nám také do cen přidávají něco navíc, protože se jim to líbí. A my naopak nic neplatíme za zaměstnance, kteří by tam jinak seděli. Takže ekonomicky je to velmi výhodné.“

A protože chybějící obsluha v obchodě nemůže zákazníkům poradit, je od každého druhu otevřená jedna krabice. Každý si tak může vybrat, zda mu chutná spíš klasický výrobek, nebo třeba černý tunnbröd vyráběný s příměsí ze zvířecí krve. Ten je prý výjimečný vysokým obsahem železa.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio