Chlapi, co si chodí „udělat žízeň“, začínají být ohroženým druhem. Venkovský fotbal je na ústupu

3. srpen 2018 16:30

„Zrušte Spartu!“ byl svého času oblíbený pokřik fanoušků ostatních ligových týmů. „Zrušte fotbal na vesnicích!“ se sice nikde nekřičí, ale o to reálnější zrovna tahle hrozba může být. A to třeba konkrétně na Trutnovsku. 

Myslíte, že když se pár bláznů přestane honit za kulatým nesmyslem, že se vlastně zase až tak moc nestane? Není to tak docela pravda. A nemusíme se držet jen toho stokrát opakovaného zaklínadla o dětech a jejich sportovním vyžití.

„My jsme na Mostku měli vždy mládež. To znamená minimálně žáky dorost nebo přípravku. V současné době máme jen A mužstvo, kde je minimálně polovina hráčů čtyřicetiletých a starších,“ vypočítává trenér FK Mostek Miroslav Lebeda.

Mostek hraje třetí třídu a na čtyřicátníky prostě musí spoléhat. Jenže ti za pár let nevyhnutelně skončí – a co bude dál?

Hradec Králové se loučí se svým stadionem v Malšovicích. Nová aréna má stát půl miliardy korun

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Než jeho stávající podoba zmizí definitivně, uplyne v nedaleké Orlici ještě hodně vody, ale první malé symbolické krůčky na cestě k zásadní proměně už má „Malšák" za sebou. Pravda, před včerejším ligovým zápasem Votroků s Příbramí jen symbolicky, ale přece. Své místo změnilo za pomoci malého bagříku jen pár metráků zeminy, ale důležité je, že se po dlouhých letech čekání opravdu začalo.

„Buď se spojíme s Borovnicí a uděláme pouze jeden tým, nebo ten fotbal tady prostě skončí,“ říká Miroslav Lebeda.

Řeknete: Tak skončí, no a co? Jenže tak jednoduché to není. V řadě obcí je fotbalový oddíl jediným fungujícím spolkem a třeba ve zmíněné Borovnici pořádají fotbalisté ples, organizují den dětí nebo čarodějnice. I tohle je tedy s případným koncem klubu ohroženo.

Předseda, trenér a kapitán týmu v jedné osobě Michal Čedík už ve svých 42 letech několikátou sezónu zvažuje konec. Část organizačních věcí už předal synovi a rok od roku hledá sílu k pokračování hůř a hůř.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

„Nevím jak dlouho ještě. Kapitánskou pásku jsem mu už předal. A už mne to prostě nebaví. Druhý den jdu celý rozlámaný a pokopaný do práce. Už na to zkrátka nemám,“ vysvětluje Čedík.

Oba funkcionáři sousedících fotbalových oddílů si shodně stěžují na přístup mladých hráčů.

„Starší hráči mají ještě slušné vychování. Nemůžu přijít na trénink, tak zavolám. Nemůžu na zápas, zavolám nebo se dopředu omluvím. Před zápasem v žádném případě nejdu do hospody. Mladí se neumí omluvit, nedají o sobě vědět,“ doplňuje Lebeda.

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

Fotbal je prý hra, kterou hraje 22 lidí a kterou vždycky vyhrají Němci, řekl svého času slavný anglický útočník Gary Lineker. To s těmi Němci nesedí a ani ta čísla nejsou v nižších soutěžích vždy jistá.

Sedm hráčů v sestavě je podle pravidel minimum – a nejen Borovnici se už stalo, že nedala dohromady ani to. A když, tak to třeba před pár lety bylo za hodně zajímavých okolností, krčí rameny Čedík: „Přijeli jsme do Lánova, hráli jsme tam v sedmi a to tam nastoupil ještě můj otec, který je ročník 1949. V 65 letech tam ještě hrál.“

Venkovský fotbal je na ústupu, za chvíli nebude mít kdo hrát

FK Mostek brzy přivítá soupeře, kterému na stoperu hraje pravidelně osmapadesátiletý borec. Mladší prostě nejsou. Jednou zákonitě musí přijít konec.

A že by se venkovskému fotbalu v nižších soutěžích a s tím vlastně i společenskému životu v menších obcích blýskalo na kdovíjak lepší časy, to si ani jeden z oslovených funkcionářů nemyslí.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související