Chcete zhubnout? Tahle tři pravidla jsou pro úspěšné hubnutí klíčová

16. srpen 2014

Zázračné mýdlo, po kterém se tuky jako mávnutím kouzelného proutku roztékají? Pokud chcete zhubnout, na něco takového okamžitě zapomeňte. „Neslibujeme zázraky. Lidé, kteří k nám přicházejí, vědí, že budou muset změnit životní styl,“ říká Iva Málková, zakladatelka společnosti Stop obezitě, v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Nekonečný kolotoč přísných diet a nekontrolovaného přejídání – tak vypadá život těch, kdo se snaží „hubnout“. Iva Málková zdůrazňuje, že v případě hubnutí je nutné, aby byl příjemný nejen cíl, k němuž směřujeme, ale i cesta, kterou se k němu vydáváme.

Čtěte také

Pravidlo číslo jedna skutečně úspěšného hubnutí? Motivace. „Nestanovujte si data, tím spíš žádná data typu 1. ledna,“ radí Iva Málková.

Reálné cíle, půlka úspěchu

Druhé klíčové pravidlo: zapomeňte na nereálné cíle. „Taková cesta by byla utrpením. Začněte malými změnami – čím jsou změny menší, tím jsou trvalejší!“ říká specialistka na redukci váhy.

Čtěte také

A nejde prý jen o jídlo. „Musíme pracovat i s tím, co nadměrné přejídání způsobuje. Tak například zjistíme, že daný člověk nemá v práci čas jít na oběd, a po cestě z práce poté narazí na stánek s vonícími klobásami…“

Psycholožka Iva Málková

Stanovte si váhu, která je tělu přirozená

Třetí pravidlo úspěšného hubnutí zní: každý jsme jiný. „Poznáte to sami – hubnete-li, a najednou se váha na určité hodnotě zastaví a níž už zkrátka nejde, naučíme vás, jak přijmout své tělo a být spokojení,“ popisuje Iva Málková.

„Lidé, kteří se snaží hubnout nadměrně – většinou to bývají dospívající dívky – zhubnou kilo a dvě naberou, zvyšuje se jim procento tuku v těle. V dospělosti se k nám pak dostávají jako obézní. Stanovit si váhu, která je tělu přirozená, a nesnažit se pod tento bod jít, je klíčové.“

Myslíte, že potřebujete zhubnout? Přeměřte se!


Věděli jste, že...
... psychologové upozorňují na to, že obezita je především poruchou myšlení a emocí?

Kdo by měl hubnout? Nejjednodušším pomocníkem při rozhodování, zda hubnout skutečně potřebujete, nebo ne, je podle Ivy Málkové krejčovský metr.

„Ženy, které mají v pase méně než 80 centimetrů, mohou být zcela klidné, ty, které mají mezi 80 a 88 centimetry, už by se měly zamyslet. Na 88 centimetrů už existují zdravotní rizika. U mužů je tato hranice dána 94 a 102 centimetry.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio