Chcete uspět na trhu práce? Zapomeňte na ekonomii, dnes táhne technika a IT

20. květen 2014

Rozhodujete se vy nebo vaše dítě, kterou školu vybrat? Nebo chcete radikálně změnit svou profesní dráhu? Nechte si poradit od odborníka! Hostem Vladimíra Kroce byl personalista Erik Švarcbach.

Odhadnout, jaké obory budou za nějakých 15 let těmi nejperspektivnějšími, je dnes podle Erika Švarcbacha velice těžké. Leccos je však možné odhadnout. „Velmi žádané budou samozřejmě technické obory, stejně tak IT a vývoj,“ předpovídá. Potenciál podle něj mají i energetika, chemie nebo obecně fyzika a matematika.

A jak to vypadá na pomyslné druhé straně profesního spektra? „V humanitních a ekonomických oborech je už dnes opravdu velký přetlak vysokoškoláků. Přibližně 35 procent všech vysokoškoláků v Česku má ekonomické vzdělání, což je obrovské číslo,“ upozorňuje.

Čtěte také

Lidé nad 50 by neměli usínat na vavřínech

Velkým tématem posledních let – které souvisí i s neustále se posouvající věkovou hranicí pro odchod do důchodu – je zaměstnávání lidí nad 50 let. „Aby si udrželi práci, nesmí ztrácet krok se současnými trendy, nesmí ustrnout na místě,“ radí personalista. Často se totiž podle něj stává, že ve chvíli, kdy starší zaměstnanci ztratí místo, zjistí, že „zaspali dobu“ a jejich obor se mezitím zcela změnil.

Ideálním pracovním týmem přitom podle něj je takový, v němž pětinu tvoří lidé nad 50 let, pětinu absolventi-junioři a zbytek lidé v produktivním věku. „Je vědecky prokázáno, že takto složené týmy mají nejvyšší pracovní výkonnost,“ upozorňuje Erik Švarcbach.

Čtěte také

Mladí lidé by měli být aktivní už během studia

Ovšem ani situace mladých lidé na trhu práce není úplně růžová. Často se totiž ocitají v jakémsi začarovaném kruhu, kdy po nich na jednu stranu potenciální zaměstnavatelé požadují praxi, na stranu druhou ji však nemohou získat – paradoxně právě kvůli chybějícím pracovním zkušenostem.

„Mladí lidé by měli pracovat ideálně už při studiu,“ radí odborník. „Pracujte na stážích, na brigádách nebo někde na částečný pracovní poměr. V posledním roce studia pak hledejte potenciální zaměstnavatele, ptejte se a kontaktujte je.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio