Chcete ulevit vašim kloubům? Choďte a zapomeňte na pantofle!

9. únor 2016

Pokud celý život převážně sedíme, máme nadváhu a navíc nosíme špatné boty, bolesti kloubů nás neminou. Proto pardubický lékař Jan Tišer doporučuje pohyb jako základní prevenci. Nejlepší je podle něj chůze, která je pro člověka přirozená.

Člověk by měl denně ujít 10 kilometrů. Ale ruku na srdce, kdo si na to udělá ve všední den čas? Něco pro sebe ale přece jenom můžeme udělat.

  • Choďte co nejvíce pěšky – do práce, do schodů místo výtahu, do obchodu, s odpadky, atd.

  • Zkuste plavání – to je další druh pohybu, který prospívá našim kloubům. Ale po koupání byste rozhodně neměli prochladnout.

  • Vhodné je cvičení pilates nebo jóga a další cviky, které vedou k rovnoměrnému protažení všech svalových skupin.

  • Na prokrvení kloubů je ideální vířivka – uvolní se nejen klouby, ale i psychika po náročném dnu.

  • Na druhou stranu pozor na nepřirozené a jednostranné pohyby, například dřepy škodí našim kolenům, také časté klečení – profese dlaždiče patří k nejvíce rizikovým povoláním.

Pozor na pantofle!

Podle doktora Tišera mají ženy větší problémy s bolestivými klouby na chodidlech, protože nosí nepohodlné boty. Lodičky – to je kapitola sama pro sebe. Ale i obyčejné pantofle dokážou vytvořit za pár let „kladívkové“ prsty. Volte tedy raději sandály, které nenechají patu volnou a nenutí nás neustále udržovat prsty v pohotovostní pozici.

Podpatky

Pokud ovšem máte k artróze dědičné sklony, kolem šedesátky se jí nevyhnete. Je to velmi časté onemocnění. Svědčí o tom také mnoho nejrůznějších preparátů, které nabízejí farmaceutické firmy se zárukou úlevy od bolesti. Některé z nich ale podle doktora Jana Tišera obsahují stejné látky, jako obyčejný sulc. A určitě lépe chutná. Kolagen tam hraje hlavní roli. Tři plátky pokud čerstvé tlačenky týdně nám v některých případech prokáže stejnou službu jako předražené léky a navíc si pochutnáte. Pokud nemáte rádi tlačenku, zkuste zeleninu s vajíčkem nebo šunkou v aspiku.

Vitamín D – důležitý pro naše klouby

To je v odborném světě hodně diskutovaná molekula. Zajišťuje dostatečnou svalovou hmotu a koordinaci pohybu. Kdo má problém s pohybovým aparátem, speciálně s páteří, měl by užívat vitamín D. Počet kapek určí váš praktický lékař a informace jsou samozřejmě i na příbalovém letáku.

Praktická rada na závěr

Doktor Jan Tišer došel za léta praxe k zajímavému návodu, jak ulevit pacientům od bolesti kloubů. Pomáhá za studena lisovaný avokádový a sójový olej. Pacienti se shodují na tom, že kombinace těchto dvou olejů je částečně zbaví bolestí a dokáže nahradit analgetika. Ve zdravých výživách lze jak avokádový, tak sójový olej zakoupit. A pak v poměru dva díly sójového a jeden díl avokádového oleje užívat jednu lžičku denně. Konkrétně avokádový olej chutná velmi dobře, takže si ho můžete přidávat třeba do salátu. Doktor Tišer řekl v Radioporadně, že si ho dává například do jogurtu.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.