Chcete pod stromeček horkou knižní novinku? Tak si pospěšte, nebudou

Do Vánoc zbývá pár týdnů a obchody už se plní lidmi, kteří hledají vhodné dárky pro svoje blízké. Na tu největší nákupní horečku se připravují i nakladatelství a knihkupectví. Letos ale trochu jinak, než dřív. Bojí se, že některé tituly se brzy vyprodají a jejich dotisky už na pulty do Štědrého dne nedorazí.

 „V loňském roce jsme na konci října vypustili do světa ty největší novinky, a v tom okamžiku přišel lockdown. Takže knížky byly zamčené v knihkupectví. A letos to děláme tak, že novinky vydáváme postupně, po menších množstvích,“ popisuje letošní předvánoční trh s knihami ředitel nakladatelství Euromedia Group Antonín Kočí.

Čtěte také

Tituly vychází v malých nákladech i kvůli nedostatku papíru a přetlaku v tiskárnách. Často se tak rychle vyprodají.

„Třeba teď jsme uvedli na trh knížku o Haně Hegerové s názvem Carmen – skutečný život Hany Hegerové. A ta byla opravdu vyprodaná během deseti dnů a autor chodí smutný po Praze a zjišťuje, kde ještě nějaký kus je,“ říká Kočí.

Zájem o české autory 

Poslední čtyři měsíce v roce jsou pro nakladatele i knihkupce nejdůležitějším obdobím v roce. „Vánoce jsou především pro knihkupce naprosto klíčové a řada z nich se v podstatě až teprve poslední dva měsíce v roce dostane do plusu a celý ten rok zachraňují. Zatímco před tím se pohybují tak kolem nuly,“ vysvětluje.

Knihy dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější vánoční dárky. V poslední době si v řebříčku popularity vyměnili čeští autoři pozice s těmi zahraničními. Potvrzuje to i šéf Albatros Media Václav Kadlec.

Čtěte také

„Když se podívám do našeho žebříčku bestsellerů před čtyřmi až šesti lety, tak v těch deseti pozicích bylo třeba osm zahraničních bestsellerů a jeden, dva čeští autoři. A dneska je ten náš žebříček obráceně, v té desítce je tam osm českých autorů,“ říká.

Dost bylo displejů

A prodává se i víc knih pro děti. „To je mimochodem takový celosvětový trend, že papírová knížka pro děti zažívá jakési znovuzrození, protože rodiče mají pocit, že dost bylo displejů,“ upozorňuje Václav Kadlec, podle kterého dalším trendem jsou také sebevzdělávací tituly pro dospělé.

autoři: Jan Dlouhý , prh
Spustit audio

Související