Chcete nabrat svaly? Jen zvedání činek nestačí, varuje předseda Svazu kulturistiky a fitness

17. leden 2015

Chodit do posilovny, zvedat činky a pak už jen sledovat, jak svaly rostou. Tak přesně tak to v kulturistice a fitness nefunguje. Klíčový totiž není samotný pohyb, ale – jak upozorňuje Martin Jebas, předseda Svazu kulturistiky a fitness České republiky – něco úplně jiného.

„Základem úspěchu každého fitness sportovce je správná strava,“ zdůrazňuje. „Svaly musí mít z čeho růst. Chcete-li mít svalnatou postavu, musíte dbát na to, abyste ve stravě měli dostatek bílkovin, z nichž svaly rostou. Zároveň ale dodávejte i dostatek energie, abyste mohli trénovat s takovou intenzitou, jaká je třeba.“

Co by podle něj měl člověk, který touží po lepší postavě, výrazně omezit, jsou – nepřekvapivě – tuky. „Svalová hmota by měla být vidět, ne být zalitá pod vrstvou tuku,“ usmívá se.

Začátečníkům pomůže osobní trenér

Začínáte-li s cvičením, rozhodně nepodceňujte pomoc odborníků, radí Martin Jebas. „Ať už jde o trenéra, nebo o zkušenějšího kamaráda. Na druhou stranu – například informace o výživě si člověk dokáže nastudovat sám z internetu nebo knížek. Dobrý trenér v úvodních hodinách je ovšem nenahraditelný.“

Čtěte také

Osobní trenér vám podle něj pomůže především v úvodních hodinách. Nejenže vás naučí správnou techniku jednotlivých cviků, ale pomůže vám i s vaší diagnostikou. Vyhnete se tak tomu, že byste si posilováním prohlubovali některé konkrétní zdravotní problémy, například bolesti zad nebo špatné držení těla.

Fitness, páteř, nohy, posilování

Dobrý trenér se nejprve ptá

Ne každý, kdo se dnes označuje za osobního trenéra, je skutečným odborníkem ve svém oboru. Jak rozeznat ty dobré od těch, kteří vám v lepším případě nepomohou, v tom horším uškodí? Jde-li s vámi váš nový osobní trenér ihned do posilovny, kde po vás chce tu deset shybů, tu bench press, pak raději zamiřte jinam.

„Trenér si s vámi musí povídat. Musí zjistit, jak jste na tom zdravotně, zda máte nějaké starosti, zda vás něco bolí…“ vypočítává Martin Jebas s tím, že základem práce dobrého osobního trenéra je důkladná diagnostika klienta. „Měl by si vás vysvléknout do spodního prádla, zjistit, zda máte v pořádku páteř, zda nemáte předkloněnou pánev nebo třeba které svaly jsou ochablé.“

Čtěte také

Pozor na genetiku

Podíváte se na čokoládu a hned vážíte o dvě kila víc. Pak pro vás má Martin Jebas špatnou zprávu. Svou roli v tom, jakým naše tělo spaluje a zpracovává energii, hraje i genetika.

I to je něco, s čím vám pomůže právě osobní trenér. „Podle toho, zda jste ektomorf, spíše štíhlejší, nebo endomorf, spíše zavalitější, uzpůsobí vás jídelníček i trénink. Jedné skupině se bude těžko nabírat, té druhé naopak těžko. Tomu dokáže osobní trenér celý trénink přizpůsobit.“

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.