Chcete dítě? Pak těhotenství neodkládejte. Příroda je nespravedlivá! varuje gynekolog

21. srpen 2014

Pokud se něco nezmění, bude párů, které mají problém s početím dítěte, stále přibývat. V rozhovoru s Petrem Králem to říká gynekolog Tonko Mardešič.

V současnosti se v České republice rodí až čtyři procenta dětí ze zkumavky. Odborníci odhadují, že tento podíl i nadále poroste. „Jde o děti po mimotělním oplodnění, které evidujeme. Řada dětí se však rodí po jiném typu léčby poruchy plodnosti. Dětí, které se rodí po léčbě, tak je minimálně dvakrát tolik!“ říká gynekolog.

Úspěšnost mimotělního oplodnění – takzvaně „ze zkumavky“ – se začala rapidně zvyšovat ve druhé polovině 90. let. Dnes jde podle Tonka Mardešiče o nejúspěšnější metodu léčby problémů s početím, kterou kdy medicína měla.

Čtěte také

Věk ženy je klíčový

Problémy s početím jsou stále častější. Důvod je podle Tonka Mardešiče jednoduchý. „Souvisí to s tím, jak žijeme a jaké máme hodnoty. Zvyšuje se počet párů, kde je problém na straně muže, ještě větším problémem však je, že ženy odkládají své první těhotenství do stále vyššího věku!“


Nejvyšší plodnost má žena mezi 20. a 25. rokem a ještě do 30 let by s početím neměla mít problém. Problém přichází po 35 letech – a otěhotnět po čtyřicítce je velmi, velmi obtížné.

Věk ženy je podle něj nejpodstatnějším faktorem, pokud jde o možnost početí, a je zároveň něčím, s čím nic neudělá dokonce ani moderní medicína. „Ze čtyřicetileté ženy zkrátka dvacetiletou ženu neuděláme.“

S věkem ženy stoupá procento pohlavních buněk, tedy vajíček, které nejsou geneticky v pořádku. A důsledky? Vyšší riziko potratu nebo narození postiženého dítěte. „V tomto je příroda nespravedlivá, ve vyšším věku už je problém takřka výhradně na straně ženy,“ říká Tonko Mardešič.

Jak jsou na tom muži?

Podívejme se nyní na druhou polovinu páru, na muže. Ti často mívají problém s takzvanou sníženou hemživostí spermií. Zdravé spermie podle některých studií prý má jen polovina mužů. Čím je to způsobené? „Jednoznačná odpověď neexistuje,“ přiznává gynekolog.

Tonko Mardešič, lékař

Příčinou tak je kombinace mnoha civilizačních faktorů. Svou roli může hrát kouření, ale třeba i sedavé zaměstnání.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.