Chceme nižší DPH nejenom na pivo, ale i na základní potraviny a nealko, říká Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté měli ve volební programu snížení DPH na léky a knihy z 15 na 10 procent. V tuto chvíli se otevírá i další diskuze o možnosti dalšího snižování DPH, třeba například u piva. Nevylučuje to ani český premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého snižování DPH je v souladu s dlouhodobou politikou ČSSD.

Návrh na snižování DPH na pivo se podle Bohuslava Sobotky objevil ve snaze podpořit propagaci elektronické evidence tržeb ze strany ministra financí.

„My se jako sociální demokraté nebráníme návrhu na snižování DPH, musí to být rozpočtově promyšlené,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

A pokud jde o pivo, tak je podle něj logické, aby se současně snížila i DPH na nealkoholické nápoje, protože by bylo absurdní, aby byly daněny ve vyšší sazbě – nelze tedy mluvit jen o pivu, ale o nápojích, které se podávají v restauracích. „My říkáme – udělejme snížení DPH i na základní potraviny a dohodněme se na tom v koalici,“ nastiňuje.


V rámci EET bude zaveden větší pořádek do vykazování tržeb

Na koaliční radě nyní budou jednat o tom, co všechno by chtěli převést do snížené desetiprocentní sazby. „Náš návrh je, aby přesun položek byl výrazně širší,“ dodává.

Prezidentská kandidatura? Na to je dost času

Připomíná také, že se za dva roky podařilo splnit volební program, se kterým sociální demokraté kandidovali do voleb, a právě to by měl pozorně sledovat i prezident Miloš Zeman. „Nemuseli jsme dělat žádné krvavé kompromisy, jako musel dělat on v době opoziční smlouvy,“ podotýká.

Čtěte také

A co se týče výroků Miloše Zemana, tak si pamatuje, že prezident byl stejný i v minulých letech – každý nastupující předseda ČSSD se s ním snažil vycházet, a vždycky to dopadlo stejně. „V chování Miloše Zemana nevidím nic nového, ale byl bych rád, kdybychom našli jinou formu a cestu komunikace,“ dodává.

A podpoří ČSSD případnou další kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta? „Na rozmýšlení máme dost času, letos řešíme kandidáty do krajů a Senátu. Pak budeme určitě debatovat o tom, zda navrhneme vlastního kandidáta nebo podpoříme někoho jiného,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio