Chceme k nám přivést Evropu, říká Petr Forman o projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Loutkoherec, divadelník, pouliční umělec, snowboardista, létá i na kitu. K tomu všemu je ještě uměleckým šéfem programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. „V týmu pracují skvělí lidé, kteří rozumějí jiným věcem než já. Už v září se rozběhne jeden z prvních projektů,“ říká Petr Forman v rozhovoru s Janem Pokorným.

Celý projekt by měl zaujmout nejenom v Plzni, ale v celém Česku a v zahraničí. „Chceme obohatit kulturní život a ukázat lidem jiný rozměr, přivést Evropu k nám a ukázat jí, co je u nás dobrého, zajímavého, zvýraznit věci, ve kterých máme tradici,“ vysvětluje známý divadelník.

On sám se při práci opírá zejména o své vlastní zkušenosti s divákem. „Musíte přemýšlet o tom, co se lidem bude líbit, ale ne se jim podbízet. Za sebe vybírám věci nejenom pro pár lidí, chci zaujmout veřejnost, hlavně ty, kteří by sami od sebe nikam nešli,“ říká Petr Forman.

Už v září přijde z Francie do Plzně obrovská manéž, která má ukázat, že v divadelním kumštu je hodně představení na hraně atrakce a velkého umění. „Takhle uspělo mnoho filmů, muzikálů a představení – lidé přemýšleli, jak spojit efekt, emoce a kumšt dohromady,“ popisuje Petr Forman.

Co vše zajímavého přinese projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015? Jak Petr Forman vzpomíná na herecké dětství? A jak hovoří o svých třech dětech? I to jste mohli slyšet krátce po 10. hodině.

autor: prh
Spustit audio