Chaty a chalupy výrazně zlevňují. Domácnosti se jich zbavují po prodejním boomu, který spustila pandemie koronaviru

28. listopad 2022

Podle realitních makléřů se během koronavirové pandemie rekreační nemovitosti udaly i za přemrštěné ceny. Teď se ale trend obrací. „Spíš se trh vrací do běžných kolejí. Poslední dva roky byla poptávka po nemovitostech tak obrovská, protože lidi chtěli trávit lockdown mimo město. Proto nakupovali rekreační nemovitosti za každou cenu,“ říká realitní makléřka společnosti RE/MAX Eva Viktorinová.

Nabídkové ceny chat a chalup klesají už šestý měsíc v řadě. Přestože nemovitosti zlevňují, stále jsou ceny o něco vyšší než před koronavirovou pandemií.

Čtěte také

Inzerátů rychle přibývá. Kvůli zdražování energií a rostoucím režijním nákladům se totiž teď lidé svých chalup a chat zbavují. Někdy z nutnosti, v jiných případech zase kvůli vysoké inflaci, kvůli které provoz svých rekreačních sídel domácnosti zkrátka dál neustojí.

„Vstupujeme teď do nové fáze výprodejů. Chat a chalup se zbavují za prvé domácnosti, které je kupovaly v posledních třech čtyřech letech. To byly takové ty impulzivní, neuvážené, často i naivní nákupy, kdy domácnosti byly ochotny přeplácet. Chalupa se pro ně teď stala velkou dírou v rozpočtu,“ nastiňuje František Brož ze serveru Bezrealitky.

Chalupy v dobrých regionech zatím opticky cenu drží, ale majitelé jsou připraveni jednat.
František Brož

Kvůli přetlaku nabídky jsou teď majitelé chalup nuceni slevovat ze svých požadavků a ceny tlačí dolů, aby nemovitost vůbec prodali. Někteří vlastníci jsou připraveni o dalších slevách dál vyjednávat. Záleží ale na stavu nemovitosti.

Ochlazení realitního trhu

Rekreační objekty mají podle Brože nyní zhruba tři cenové hladiny. „Například ceny chat, tedy takových těch menších objektů nezateplených, s horším přístupem, obvykle jsou součástí chatové nebo zahrádkářské kolonie, tak ty předloni rostli třeba o 20 procent a teď vidíme, že se v cenách propadají o více než třetinu.“

„Chalupy v dobrých regionech zatím opticky cenu drží, ale majitelé jsou připraveni jednat, takže tady se budeme bavit pravděpodobně o 15 až 20procentním poklesu.“

Čtěte také

Přibývá také nabídek na prodej bytů a domů. I tam ceny oproti loňskému roku postupně klesají. „Trend realitního trhu celkově je teď na cestě směrem dolů, takže i co se týče bytů a domů, tak jejich nabídka výrazně roste, což cenu ovlivňuje. Nyní jsme na nějaké korekci cen, které padají o 10 až 30 procent,“ míní Tomáš Štěpnička z M&M Reality.

Zájemcům se vyplatí poohlížet i po rozestavěných nemovitostech. I těch na trhu za poslední rok přibylo. Už teď jsou ceny nedokončených domů až o 20 procent levnější než loni. A podle realitních makléřů bude i příští rok ve znamení zlevňování.

Poslechněte si celý příspěvek v audiozáznamu. Připravila Zuzana Švejdová.

Spustit audio

Související