Charita má své limity, říká spoluzakladatel nadace Dobrý anjel Andrej Kiska

31. leden 2014

Podnikatel, který své vydělané peníze používá na pomoc rodinám, ve kterých někdo vážně onemocněl. Takový je slovenský filantrop Andrej Kiska, jenž se podílel na vzniku nadace Dobrý anjel. „Měl jsem pocit, že hodně dostávám a že je na čase životu vrátit,“ popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou úspěšný podnikatel, který kandiduje na slovenského prezidenta.

Až osmdesát procent slovenských rodin, ve kterých ochoří dítě rakovinou nebo jinou vážnou chorobou, bojuje s těžkými finančními problémy. „Když jsem se setkal s rodinami ve velmi obtížné situaci, pochopil jsem, že moje rozhodnutí pomáhat bylo správné,“ vysvětluje spoluzakladatel nejúspěšnější nadace na Slovensku.

Setkávání s pohnutými osudy rodin zanechalo stopy i v něm samotném. „Je důležité nenechat utrpení v sobě, ale proměnit ho v energii. Ptát se, zda je možné ještě nějak pomoci,“ míní Kiska, podle kterého skutečné problémy v životě vypadají často jinak, než když si je sami vytváříme.

Čtěte také

Ne všechny jeho projekty byly úspěšné – před lety plánoval výstavbu dětské filantropické nemocnice, plán však kvůli finanční krizi nevyšel. To ale Kisku neodradilo: „Člověk prohrává, když přestává bojovat.“

Své zkušenosti by rád využil i v politice, a proto se rozhodl kandidovat na slovenského prezidenta. „Pochopil jsem, že charita má své limity a že lidem je třeba pomoci více, shora,“ nastiňuje.

Jak se daří nadacím na Slovensku? A jak je tam rozšířená korupce? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio