Chalífát je uměle vytvořený byznys plán, říká česko-irácký podnikatel Nisan Jazairi

11. září 2014

„Obyvatelé, kteří žijí v místech, kde působí chalífát, přestali podporovat Bagdát, mlčí a zapojují se do struktur Islámského státu,“ míní česko-irácký aktivista a podnikatel Nisan Jazairi. Dádává ale, že pokud se jim nabídne jiná alternativa, tak chalífát okamžitě odvrhnou. Jak se žije lidem v chalífátu? A co vlastně znamená džihád? I na to odpovídal v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Odkud pochází představitelé Islámského státu? „Myslím si, že vzešli z Al-Káidy, z pohrobků Saddáma Husajna, řadoví členové jsou do určité míry lidé z muslimských zemí, ze severní Afriky, ale i Evropy nebo Austrálie,“ míní s tím, že hnutí je do velké míry uměle utvořený projekt a byznys plán, který má své sponzory.

Čtěte také

Pomůže situaci v Iránu americká intervence? „Bez politické dohody mezi místními politickými skupinami v Iráku, bez dohody s Katarem, Saúdskou Arábií a Tureckem nebudou mít nálety žádný efekt,“ míní. Dodává také, že za hnutím stojí různé politické, ekonomické, bezpečnostní zájmy a fanatismus některých členů a duchovních otců.

Samotný džihád má podle něj mnoho výkladů. „Může to být vnitřní boj, snaha řídit se morálními principy, ale také to může znamenat boj s nevěřícími. Militantní formy jdou s islámem po celou dobu, ale jenom v určitých kruzích a směrech,“ vysvětluje s tím, že islám má také humanitní, spirituální a mystické vzezření.

Nisan Jazairi: Jsou i tací, kteří chalífát vítají

Jak se žije lidem v dnešním Bagdádu? Jak se bude vyvíjet situace na severu Iráku? A pomůže americká intervence? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio