ČEZ rozhodne o odměnách pro vedení firmy. Podle ministerstva by se vyplácet neměly

12. červen 2015

Valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes rozhodne o odměnách pro vedení firmy. Ministerstvo financí navrhuje, aby se letos odměny nevyplácely. Podle resortu je potřeba šetřit, protože ČEZu loni meziročně klesl zisk o 36 procent.

„Myslím si, že je třeba šetřit, ale to rozhodnutí mělo být snížit tantiémy, ne je úplně zastavit. Možná ministerstvo financí není úplně spokojené, jak si ČEZ vede. A to, myslím, není úplně spravedlivé,“ řekl předseda dozorčí rady ČEZu Václav Pačes.

Ekonom a analytik finanční skupiny J&T Michal Šnobr to ale považuje za logický krok. Upozornil také, že vedení navíc o odměny zcela nepřijde.

„Je potřeba si uvědomit, že z celkových odměn, které dozorčí rada za svou činnost získává, představují tantiemy zhruba polovinu částky. Členové dozorčí rady rozhodně nezůstávají s nulovou odměnou. I bez těchto tantiém jsou odměny dostatečně vysoké,“ dodal Šnobr.

Představenstvo a dozorčí rada společnosti by nedostaly takzvané tantiémy poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal dividendy akcionářům vyplácet.

Loni si členové představenstva a dozorčí rady rozdělili odměny za více než 25 milionů korun. Stejnou částku navrhlo vedení ČEZu i letos.

Kromě rozhodování o rozdělení loňského zisku čekají akcionáře i další body. Mimo standardního schvalování loňských účetních závěrek společnosti hromada projedná i návrh na vyčlenění hnědouhelné elektrárny Tisová a teplárny Vítkovice do nových dceřiných firem. ČEZ krok odůvodňuje nutnými investicemi do jejich provozů.

Valná hromada zřejmě také schválí změny v dozorčí radě společnosti. Novými členy rady by se měli stát zástupci ministerstva financí Jan Sixta a Petr Blažek.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních čtvrtletích
autoři: ako , vok , Denisa Šindlerová
Spustit audio