ČEZ poslal albánským lobbistům nezvykle vysoké částky. Možnou korupci prověřuje policie

26. červenec 2017

Policie v Česku i Albánii začala zkoumat podezřelé platby, které posílal ČEZ místním lobbistům kvůli privatizaci albánské distribuční sítě. Nesrovnalosti objevila parlamentní vyšetřovací komise Albánie, která se okolnostmi privatizace zabývala více než rok. Letos na jaře své závěry o podezření na korupci albánských vládních představitelů penězi z ČEZ poslala na vrchní státní zastupitelství Albánie. „Věc se momentálně prověřuje,“ potvrdil Českému rozhlasu mluvčí zastupitelství Albi Serani.

Komise podle jejího šéfa, socialistického poslance Taulanta Bally, požádala mimo jiné o prošetření, kde skončily peníze poslané před osmi lety z účtu ČEZu tamnímu lobbistovi Nuleu Kalajovi. Šlo o sumu téměř sedm milionů eur, tedy bezmála 200 milionů korun. Kalaj si po privatizaci energetiky do rukou ČEZ v bance tyto peníze vybral v hotovosti.

„Jsou to podezřele vysoké částky zaslané společností ČEZ. Tyto částky byly vybrány v hotovosti a mohly se změnit na peníze využité k podplácení tehdejších (albánských vládních, pozn. red.) představitelů,“ uvedl pro albánská média Balla. Lobbista Nuel Kalaj byl podle zjištění komise tehdy v kontaktu s premiérem i jeho synem Shkelzenem Berishou a společně se pak scházeli i s lidmi z ČEZ.

To dokládá mail, který poslanci získali. Balla proto požádal policii, aby prověřila, zda a kdy Kalaj putoval přes hranice. Proč, to vysvětloval Balla albánským novinářům: „Protože je velmi důležité porozumět tomu, jestli tato velká suma peněz, která byla vybrána, zůstala v Albánii, anebo byla odvážena v taškách mimo její území. Na stejné dny je třeba prověřit pohyb osoby Shkelzen Berisha.“

Sali Berisha, jeho syn i Kalaj jakoukoliv korupci odmítají a považují práci komise za politický boj. Kvůli transakci Kalaje s ČEZem se pak tamní finančně analytický úřad už obrátil na svůj český protějšek, jak nedávno zjistila MF DNES. Tuzemský Finančně analytický úřad podal trestní oznámení a případ nyní prověřuje policie.

Peníze

Kromě Kalaje si ČEZ platil podle zjištění komise ještě dalšího lobbistu, podnikatele Hamzu Merdžániho. Ten před komisí vypovídal po skypu s tím, že žije v Ostravě. Poslancům řekl, že původně dělal pro ČEZ s Kalajem a měl prý smlouvu na zprostředkování obchodů v Albánii, Kosovu a Makedonii. Od ČEZu měl prý slíbenou provizi 0,3 procenta z obchodu, který přinese, a to i když nakonec nedopadne.

„Neměl jsem právo organizovat jednání. Byl jsem pověřen doprovodem českých delegací při jejich jednáních, která požadovala česká strana. Ale jednal jsem na úrovni ředitelů kabinetů, generálních ředitelů a s panem Vladimírem Schmalzem," popsal Merdžani svou práci před komisí.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž smlouvu s Merdžanim, respektive jeho českou firmou VVG, potvrdil. Podle něj šlo o dohodu o zprostředkování investic v Albánii před osmi lety.

autor: jaf
Spustit audio