ČEZ chce po Škodě JS miliardy korun. Kvůli odstavení jaderné elektrárny Dukovany

28. červen 2016

Energetická firma ČEZ poslala Škodě JS předžalobní výzvu k úhradě několika miliard korun. Peníze po ní chce jako náhradu ušlého zisku, o který ČEZ přišel při vynucených odstávkách jaderné elektrárny Dukovany. Škoda JS vinu odmítá a nic platit nechce.

Informace o výzvě k zaplacení škody v řádu miliard korun za vynucené odstávky dukovanských bloků potvrdila Radiožurnálu mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Výši požadované sumy ale nechtěla upřesnit.

„S ohledem na probíhající jednání nejsme v tuto chvíli oprávněni zveřejnit výši náhrady škody,“ uvedla Půlpánová.

Podle informací Radiožurnálu by se však mělo jednat o sumu kolem 3,5 miliardy korun. Na tyto peníze spočítal ČEZ svůj ušlý zisk, když celkem na několik měsíců loni a letos musel odstavit několik bloků dukovanské jaderné elektrárny a zkontrolovat i bloky v Temelíně.

Důvodem bylo odhalení pochybných rentgenových snímků svarů potrubí v elektrárnách. Ty měly potvrzovat, že jsou v pořádku, ve skutečnosti však měly praskliny či jiné vady. Některé snímky pak byly údajně tak nekvalitní, že z nich nešlo fakticky nic poznat.

Ušlý zisk kvůli odstávkám bloků chce nyní ČEZ po Škodě JS, která měla správu zařízení elektráren na starosti. Ta si ale najímala na snímkování další firmu. Škoda JS tak podle mluvčího Jana Stolára odpovědnost odmítá a ani nebude nic platit.

„V žádném případě, vzhledem k tomu, že necítíme vinu za způsobení škody,“ řekl Stolár.

Celým případem pochybných snímků a kontrol svarů potrubí se zabývá i policie. Před koncem roku podal trestní oznámení na neznámého pachatele ČEZ s podezřením na podvod.

Druhé dal Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Podle něj mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

Jaderná elektrárna Dukovany
autor: jkl
Spustit audio