Cestující v hradecké MHD budou ještě nějakou dobu jezdit podle prázdninových jízdních řádů

28. duben 2020

Prázdninové jízdní řády v hradecké městské hromadné dopravě ještě nějakou dobu vydrží - a to přesto, že se život začíná po postupném rozvolňování opatření vracet do běžných kolejí. Množství cestujících hromadnou dopravou v Hradci Králové totiž podle dopravního podniku zatím ještě stále odpovídá spíš svátkům než běžnému pracovnímu dni.

„Počet cestujících se nám postupně zvyšuje, ale není to takové to standardní ježdění jako obyčejně v pracovních dnech. Pohybujeme se dnes na nějakých 40 procentech obsaditelnosti normálu, který v dopravním podniku v Hradci Králové zpravidla máme," říká ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Zdeněk Abrahám.

Čtěte také

A jaká další opatření zůstávají v autobusech a trolejbusech v krajském městě v platnosti?

Co vedle prázdninových jízdních řádů přetrvává v hromadné městské dopravě jsou hygienická opatření. Řidiči jsou vybaveni dezinfekcí, ochrannými pomůckami a ještě pár dní se k nim cestující na kontakt nedostanou.

„Ještě do příštího týdne budeme držet uzavřené přední dveře a ochranu prostoru řidiče. Pak se to postupně rozvolní."

Při cestování MHD dodržujte tyto pokyny

Dopravní podnik podle ředitele Zdeňka Abraháma pečuje nejen o řidiče, ale dbá i na čistotu a dezinfekci samotných autobusů a trolejbusů.

Čtěte také

„Když přijede autobus k nám do areálu, tak jej řidič samozřejmě umyje zvenčí, abys odstranil vše, co by mohl pochytat při jízdě po městě. A následně probíhá interiérové mytí autobusu. Postupně všechny vozy prochází takzvanou ozonizací. Zhruba na hodinu se uvnitř vozu zapne přístroj, který tam působí a zničí všechny biologické bakterie."

Čištěním ozónem procházejí autobusy a trolejbusy opakovaně, aby se riziko přenosu viru opravdu minimalizovalo.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.