Cestující Českých drah se dočkají platby kartou přímo ve vlaku. Jako první to půjde v Pendolinu

28. červenec 2017
Zprávy z

Ve vlacích Českých drah už možná brzy zaplatíte kartou. Všímá si toho deník E15. První cestující si to vyzkouší ve vlacích Pendolino, do konce prázdnin by měly začít poskytovat službu i vlaky Eurocity a další vlaky vyšší kvality.

Dráhy mají zatím k dispozici 382 platebních terminálů. Na jejich používání se průvodčí připravili už loni, kdy podnik vyměnil na 1400 přenosných pokladen.

Kolik přístrojů budou mít České dráhy nakonec k dispozici, ale zatím nevědí, podle nich bude záležet hlavně na tom, jak moc budou cestující možnost platit kartou využívat. Není ale vyloučené, že službu zavedou i ve vytížených osobních vlacích.

Deník E15 dodává, že cestující nebudou platit kartami jen jízdenky, ale i místenky, příplatky za vyšší třídu, kolo, psa a další služby spojené s přepravou.

Platby kartou ve vozidlech přitom nejsou zdaleka samozřejmostí. Například na palubách žlutých vlaků konkurenčního RegioJetu může cestující zaplatit jen hotově, nemá ale jistotu, že si sedne. Leo Express platby kartou umožňuje.

autor: kso
Spustit audio