Cestování studentů

6. leden 2004
Trendy

Oprávněně spousta lidí vzpomíná na doby svých studií s nostalgií. Na jedné straně sice strašák zkoušek, na té druhé ale jen málo starostí, volný čas, přátelé, možnosti bavit se a cestovat. A právě výhody cestování mají studenti stále větší, jak nás o tom přesvědčí Jaroslav Skalický.

Chcete poznat, jak se žije ve světě? Získat nové přátele, cestovat, zlepšit si cizí jazyk a nemuset přitom dlouho šetřit dopředu? V tom případě využijte některý ze studentských programů WORK AND TRAVEL neboli pracuj a cestuj.

Jan Pína: Ten program work and travel je koncipován tak, že student je vybaven pracovním povolením a podporou ze strany partnerské organizace v případě, že je nouze, nicméně práci si hledá sám, sám si hledá i ubytování, v podstatě je to program, který člověka ?hodí" do té země, poskytne mu nezbytnou podporu a nechá ho žít jako běžného občana.

...říká Jan Pína z agentury GTS International. Nyní je aktuální Kanada. Jaké jsou podmínky...

Jan Pína: V podstatě se jedná o program pro studenty vysokých a vyšších odborných škol, kteří studují v České republice, je jim mezi 18 a 28 lety a ti mohou strávit až šest měsíců mezi květnem až prosincem v Kanadě a mohou pracovat, poznávat zemi. Podmínky jsou v podstatě jednoduché, stačí být studentem denního studia a projít relativně jednoduchým testem, který se koná na pobočkách GTS. Ten test je v podstatě konán na přání jak sponzorské organizace, tak ambasády, která uchazečům uděluje víza. V podstatě jde o to vybrat studenty, kteří mají o Kanadu největší zájem a kteří mají největší znalosti.

Po pár týdnech práce si studenti vydělají na letenku, vízum, v případě Kanady je v ceně i možnost využívat počítače a informační servis spojený s programem work and travel. Celkem se jedná o přibližně 30 tisíc korun. Pak už studenti pracují proto, aby si poslední měsíc v zemi pořádně užili. A kde nejčastěji pobývají?.

Jan Pína: Většinou jsou to velká města, Toronto, Vancouver, Montreal. Druh práce je většinou cestovní ruch, restaurace, obchůdky, hotely?

Mluvíme o Kanadě, studenti ale mají možnost přicestovat s programem work and travel i do dalších zemí.

Jan Pína: V současné době nabízíme work and travel do Spojených států, což je asi nejzajímavější, respektive nejznámější program mezi českými studenty, dále pak work and travel Jihoafrická republika, dále work and travel Irsko, work and travel Velká Británie a work and travel Francie.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu