Cestování bez testování je epidemiologická noční můra, varuje expert Maďar

19. květen 2020

Vláda se chystá postupně znovu otevřít hranice. Od 26. května je bude možné překročit na více přechodech a kontroly tam zůstanou už jen namátkové. Stát chce také od 8. června zrušit povinné testy při cestě z nerizikových zemí.

Ministerstvo zahraničí usiluje o to, aby do poloviny června byly otevřeny hranice se všemi sousedními státy. Největší pokrok je při rozhovorech s Rakouskem, v úterý spolu budou jednat ministři zahraničí Česka, Slovenska a Rakouska, ve středu je na programu jednání s Německem.

Čtěte také

Slovensko se ovšem k možnému otevírání hranic staví opatrně, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale věří, že se nakonec podaří dosáhnout dohody, aby hranice byly k 8. červnu otevřené.

Začíná je otevírat i Itálie, přestože je jednou z nejvíce postižených zemí. „Itálii vnímáme jako rizikovou zemi a nedoporučujeme tam cestovat, pouze v nutných případech. Budeme řešit, jak ošetřit případný vstup jejich občanů k nám,“ ubezpečuje Petříček.

Kam by se mohlo cestovat?

„My epidemiologové jsme opatrní a nejsme zastánci rychlých reakcí na otevírání jiných zemí,“ uvádí epidemiolog Rastislav Maďar, který je garantem pracovní skupiny na ministerstvu zdravotnictví pro zmírňování opatření zavedených kvůli epidemii koronaviru.

Čtěte také

Maďar varuje před tím, že by se čeští turisté i v jinak nerizikových zemích mohli nakazit od občanů jiných států – existují například silné vazby mezi Chorvatskem a Itálií. Riziko spatřuje i v otevření hranic se sousedy, protože přes ně by k nám mohli začít cestovat občané z rizikových států.

„Byli bychom velmi neradi, aby se ta situace vrátila o několik týdnů a měsíců zpět,“ zdůrazňuje.

Když se bude cestovat leckam a bez testů, tak je to z epidemiologického pohledu noční můra.
Rastislav Maďar

„Lidé se v cestovních kancelářích ptají, proč by nemohli jet třeba do Slovinska, které je na tom aktuálně lépe než Česká republika,“ popisuje výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří Michal Veber.

Připomíná, že cestovní ruch tvoří 2,9 % HDP a ztráty jsou v současné situaci značné. Zároveň je ale proti tomu, aby se uvolňovalo cestování do rizikových destinací, což by vedlo k opětovnému zpřísnění pravidel.

Podle Vebera by na seznamu povolených zemí mohlo být Rakousko, Slovensko, Bulharsko, Kypr, Albánie, Slovinsko i Chorvatsko. „A věřím, že se brzy začnou otevírat i exotické destinace. Maledivy, Vietnam, Island, Mauricius, Tunisko nebo Thajsko tu epidemii zvládají velmi dobře, lépe než Česko,“ uzavírá.

Spustit audio

Související