Cestování a EU

20. leden 2004
Trendy

Zájem zahraničních turistů o návštěvu naší země se zvyšuje. Potvrzuje to loňský rok - podle odhadu agentury CzechTourism k nám přijelo na šest milionů turistů. Odborníci očekávají, že letos k nám může nové turisty přilákat vstup do Evropské unie. Dnešní trendy připravil Jaroslav Skalický.

Zájem o cestování do naší země ukázal i turistický veletrh Ferien Messe, který se před pár dny konal na novém výstavišti ve Vídni. Podívat se přišlo 110000 lidí.

Nora Dolanská: Rakušané velmi chtějí cestovat, zájem je obrovský, ale jsou opatrní a ukazuje se, že i cestovní kanceláře na to reagují a vypisují i docela krátké zájezdy. Musím říci, že mne překvapilo, že jsou i čtyř a pětidenní zájezdy k moři, tady třeba do Chorvatska a do Itálie a do Řecka. Je vidět, že ta recese v podstatě finanční se projevuje v cestování a že cestovní kanceláře chtějí nalákat na cestu, ale chtějí co nejvíc ušetřit a proto ten pobyt zkracují.

...říká Nora Dolanská, ředitelka vídeňského zastoupení agentury CzechTourism. Z Rakouska k nám každý rok přijede asi 150 tisíc turistů, tedy těch opravdových, kteří přespí alespoň jednu noc. Výletníky do Znojma na večeři toto číslo nezahrnuje.

Nora Dolanská: Jsou to hlavně individuální cesty, pochopitelně cesty kratší, ale na stánku se nás ptali na všechny podrobné informace související s novinkami, které se budou týkat vstupu do EU, zejména jestli budou moci cestovat jenom s občanským průkazem, jestli to cestování bude ještě více otevřené, jestli ten průjezd hranic bude rychlejší a je vidět, že pokud ty věci zjednodušíme, tak z Rakouska k nám bude přijíždět více turistů než doposud.

Větší počet turistů můžeme očekávat i z dalších zemí Evropské unie, jejichž obyvatelé jsou zvědavi, jak to vypadá u jejich nových partnerů.

Nora Dolanská: Teď je skutečně historická šance jak můžeme velmi výrazně zlepšit zahraniční příjezdový cestovní ruch, protože je o nás obrovský zájem a to nejenom tady v Rakousku, ale i v ostatních evropských zemích a pokud tuhle šanci skutečně využijeme všemi možnými prostředky, zejména v~první polovině roku, tak do toho května skutečně, tak ten zájem můžeme podpořit a ta vlna, která bude následovat po vstupu, tak si myslím že nám v cestovním ruchu hodně pomůže.

...tvrdí Noira Dolanská z agentury Czech Tourism.

autor: jas
Spustit audio

Více z pořadu