Čeští výzkumníci přijali výzvu „Hack the crisis“,vítězným projektem je citlivá diagnostika covid-19

23. červen 2020

Hackathon „Hack the crisis“ má své vítěze. Mezi osm nejlepších IT projektů bylo rozděleno celkem 10 milionů korun. Kdo vyhrál a jak s finanční podporou naloží?

Velký potenciál má zřejmě v rámci řešení koronavirové krize hned několik finálových projektů. Tím nejnadějnějším je podle poroty velmi citlivá diagnostická metoda, s níž přišla firma Martina Dienstbiera.

Čtěte také

„Normálně se zabýváme vývojem diagnostických metod a vývojem nových léčiv. S nástupem koronaviru jsme v podstatě přerušili všechny naše standardní aktivity a začali vyvíjet citlivou diagnostiku, která umožní odhalit infekci covidu v nejranější fázi,“ popisuje vítěz hackathonu.

Dodává, že diagnostickou kapacitu je třeba navyšovat. Finanční odměnu ve výši tří milionů korun se společnost rozhodla investovat do nastartování vlastní výroby, kterou doposud vůbec nedisponovala.

Mezi další úspěšné projekty patří například plicní ventilátory nebo nanoroušky s aktivní složkou, která na bázi přírodních procesů viry a bakterie nejen zachytí, ale také zlikviduje.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio