Turistou v Rusku? Nebojte se a přijeďte, vyzývá zpravodaj Martin Dorazín

Přestože Rusko nepatří k nejoblíbenějším cílům českých turistů, počet našich návštěvníků i tam v létě roste. Zajímají se o přírodní krásy daleké Sibiře, starobylá města takzvaného Zlatého prstence kolem Moskvy, výstavní paláce Petrohradu nebo ostrovy Finského zálivu.

Čtěte takéMezi Českem a Ruskem se zatím bude létat bez omezení, jednání pokračují

S písničkářem a cestovatelem Janem Burianem posloucháme ruského písničkáře a jen tak lelkujeme na molu ostrova Kronštadt, když tu náhle Jan svým muzikálním uchem zaslechne češtinu.

Rusko po třiceti letech

Potkáváme manžele Kamilu a Karla Vančurovy. Do Moskvy přijeli od Čáslavi a jejich cílem je prý hlavně kultura a umění. Ermitáž už sice manželé navštívili se skupinou, ale chtějí si ji projít ještě jednou sami, protože během jedné návštěvy se nedá obsáhnout. „Pořád je tam spousta věcí, které chci vidět,“ vysvětluje paní Kamila.

Petrohradská Ermitáž

Byla jsem tu před třiceti lety, tak jsem chtěla zjistit, jestli se tu něco změnilo,“ vysvětluje česká turistka a dodává, že podle její zkušenosti centrum Moskvy udělalo za tu dobu výrazný pokrok k lepšímu.

Pozdrav pro každého

Na ostrově Kronštadt jsme si s Janem Burianem vzpomněli na hezký český, leč pozapomenutý zvyk posílat pohlednice z cest, aby sousedi záviděli. A taky na to, jak důležitý je výběr kýčovitých záběrů z hlediska osobnosti adresáta. V nabídce jsou pohlednice všech druhů, od romantických po depresivní.

Rusko vás příjemně překvapí

Depresemi určitě v Rusku netrpěl Čechoizraelec Jicchak Friedman, i když před svojí třítýdenní cestou měl prý z Ruska trochu obavy. „Přeci jen je to velká země a děje se tu všechno možné,“ připouští. Ale veškerá jeho neblahá očekávání se brzy po příjezdu rozplynula.

Jsem příjemně překvapený. Všichni mi třeba říkali, že se v Rusku lidi nesmějí a jsou nepříjemní, ale já jsem se tu setkal s příjemnými lidmi a cítím se tu bezpečně,“ říká.

Logo

Jedna zkušenost nestačí

Jicchak viděl severní, centrální i jižní Rusko, navštívil Petrohrad, Moskvu i Volgograd. „Evropu známe, ale v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu je velký potenciál, který zatím z různých důvodů nevyužíváme. Na poznávání je to velmi zajímavá oblast,“ uzavírá.

Ale pozor, Rusko je na sebe háklivé a nenechá se poznat za pár dnů, týdnů ani měsíců. Jedna zkušenost rozhodně nestačí, upozorňuje Jan Burian. Takže se nebojte a přijeďte!

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související