Čeští turisté v Chorvatsku

11. červenec 2005
Seriál týdne

Zhruba 800 tisíc Čechů hodlá svou letošní dovolenou strávit právě u moře v Chorvatsku. Když se redaktorka Radiožurnálu Hana Hikelová ptala českých turistů v Dalmácii, proč jezdí právě do Chorvatska, dostalo se jí následujících odpovědí: "Jezdíme sem rádi jednak kvůli moři a zdejší pohostinnosti, jednak také kvůli tomu, že se s Chorvaty domluvíme." Hlavně v Dalmácii se navíc tamní obyvatelé snaží naučit se česky.

"Mluvím špatně česky. Co ti mám říkat," říká mi srozumitelnou češtinou Mate, jeden z majitelů apartmánů poblíž Omiše. Na jiné turisty než české u něj narazíte jen zřídkakdy. Dá se říct, že má i stálou klientelu - Češi se s ním domlouvají už i na další sezónu. Domluva napřímo, bez zprostředkování cestovními kancelářemi či agenturami - to je praxe, kterou ti, co míří do Chorvatska autem, využívají stále častěji.

"Čeští turisté jsou super turisté, ti nejlepší. A máme jich tu nejvíc. Hosté, kteří sem jezdili i celou dobu války. Měli jsme tu válku 5 let a čeští turisté jako jediní celou tu dobu jezdili na Jadran," dodává Mate a jen i posteskne, že Chorvatsko začíná být pro Čechy drahé. Přitom cenu za apartmán drží už několik let stále stejnou. Všechno kolem se ale zdražuje.

Turisté zaplatí více za jídlo a pití v restauracích, za výlety na ostrovy nebo do národních parků. Zdražuje se benzín a Čechům do rozpočtu na dovolenou přibyla další položka - mýtné za dálnici. Jak se ale zdá, Češi jsou z nové dálnice Záhřeb-Split nadšeni, a když si vzpomenou na starou cestu kolem Plitvických jezer, docela rádi 157 kun za dálnici zaplatí. Alespoň většina z nich. Pro rozvoj turistického ruchu toho dělají Chorvaté každý rok hodně - hlavně zlepšují služby, rekonstruují staré hotely.

"Čeští turisté pro Chorvatsko hodně znamenají. Ať si to chceme přiznat nebo ne. Je to národ, který do Chorvatska jezdí dlouhá léta. Patří k prvním, kdo sem začali jezdit, pomohli nám vybudovat turistický ruch a díky nim máme práci," dodává Mário. Má naštěstí práci po celý rok, ale většina jeho kamarádů a známých si vydělá jen přes léto. Dvacetiprocentní nezaměstnanost je tak pro Chorvaty strašákem - veškerá zdražení se přece týkají i jejich peněženek.

Když ale s Chorvaty mluvíte delší dobu, přiznávají, že někteří čeští turisté jim přidělávají starosti. Nerespektují moře - to byla věta, kterou jste mohli hlavně minulý týden slyšet hodně často v Dalmácii. Silný vítr - bura - překvapil i místní starousedlíky. Nikoho z nich ale nenapadlo vyjet ve větru o rychlosti 100 km v hodině na otevřené moře. Netroufli si to ani jiní zahraniční turisté. Pár Čechů, kteří chtěli vyzkoušet cestu na Brač po moři, se ale našlo.

Češi v Chorvatsku mají také pověst ne příliš dobrých řidičů. "Nejčastěji tu řeším dopravní nehody," říká mi konzulka ve Splitu Veronika Honcová. Kdo ale v Chorvatsku byl, určitě mi dá za pravdu, že místní zrovna nejbezpečněji také nejezdí. Většina nehod českých řidičů se stává při jejich příjezdu - neodhadnou únavu a překvapí je většinou mikrospánek. Podle Chorvatů v Dalmácii ale máme problémy také s vyjížděním do jejich kopcovitých uliček plných prudkých zatáček.

Češi mají podobně jako místní řidiči problémy s dodržováním rychlosti. Pokud vás policie zastaví oprávněně, nemá cenu smlouvat a pokutu je lepší zaplatit. Stalo se už ale i to, že naměřili rychlost, kterou jste prokazatelně nejeli. To pak máte možnost hájit se u přestupkového soudu. Při závažnějším provinění ale můžete skončit u správního soudu.

"Českým turistům bych chtěla zdůraznit, že při soudním jednání mají nárok na českého tlumočníka. Často se stává, že Chorvaté nabídnou anglického nebo slovenského. Pak jsou s nepřesným překladem jen problémy. Nejlepší je obrátit se rovnou na český konzulát - buď ve Splitu nebo v Rijece, případně na velvyslanectví v Záhřebu," dodává konzulka Veronika Honcová. Právě ona řeší většinu případů z Dalmácie. A v letošní sezóně, která právě začala, už měla s českými turisty práce dost a dost.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu