Čeští turisté nelegálně obývali apartmány, musí je vyklidit

4. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Policie v Drveniku na Makarské riviéře přistihla nelegálních 50 českých a polských turistů. Chybu neudělali oni, ale firma, která jim bydlení zajistila. Česká firma registrovaná v Chorvatsku na dům s několika apartmány neměla doklady. Policie objekt zapečetila a zadržela jeho pracovníky.

Agentura apartmány nabízela na internetu Čechům a Polákům. Za dne pobytu si počítala asi 35 eur, což je výrazně méně, než apartmány u Jadranu v sezoně stojí. I když turisté za podvod agentury nemohou, musí dům do 24 hodin opustit. Agentuře hrozí vysoká pokuta.

Případů rakoviny v Chorvatsku přibývá

Chorvaty kosí rakovina. Země se dostala do popředí v počtu úmrtí na toto onemocnění. Ještě nedávno byla 32. v Evropě, teď je čtvrtá. Ročně na rakovinu umře 213 ze statisíc obyvatel. Víc má jen Maďarsko, Česko a Dánsko, uvádějí evropské statistiky. Za poslední rok Chorvatsko předstihlo i Slováky a Poláky. Tato alarmující čísla v Chorvatsku znovu otevřela diskusi o zákazu kouření na veřejných místech.

Split trápí komáři

Na boj s komáry dalo letos město Split už 400.000 kun. Cizokrajný hmyz je ale odolný. Hygienici apelují na obyvatele a turisty ve Splitu, aby také sami zavedli protikomáří opatření. Hlavně v oblastech, kde jsou stojaté vody.

Velké problémy dělá tigratský komár, který do Splitu dostal nedávno zřejmě trajekty z Itálie. Letos se tito komáři mohutně rozšířili ve Splitu, příští rok se zřejmě zabydlí v celé Dalmácii. Město platí firmu, která ničí líhniště těchto komárů i na soukromých pozemcích. Chorvaté v debatách na internetu dodávají, že množení komárů napomáhá nejen stojatá voda, ale také špatná nebo chybějící kanalizace a odhozené staré pneumatiky, ve kterých se po dešti drží voda.

Kurzy měn

Za 100 českých korun dostanete v Privredne bance Zagreb 29 kun a 50 lip, za jedno euro 7 kun a 17 lip. Dají se najít i lepší kurzy, za euro určitě dostanete i 7 kun a 20 lip.

Ceny benzínu

V síti čerpacích stanic INA stojí litr naturalu 95 stojí 9,65 a litr euronafty stojí 9,84. Takřka stejné ceny mají i čerpací stanice Petrol, o něco dražší je ÖMV a Tiffon.

Dotaz na objízdnou trasu ve Slovinsku

Dostali jsme dotaz od posluchače na cestu z Chorvatska do Česka přes Slovinsko bez použití dálnice. Podle informací motoristické redakce Radiožurnálu je trasa přes Ptuj, Lenart, Mureck a dál k hraničnímu přechodu Šentilj možností, jak projet Slovinskem bez placení dálniční známky. Další a zřejmě víc využívanou variantou bude silnice číslo 437, která kopíruje dálnici. Tam se ale zřejmě budou tvořit kolony.

Počasí na sobotu 5. 7.

Sobota nás u Jadranu čeká hlavně slunečná. Ráno na pobřeží na severu mohou být ráno mraky, mohou se také vyskytnout přeháňky. V Dalmácii a na jihu celý den slunečno. Vítr bude foukat slabý od severu nebo severozápadu, na severním a středním Jadranu může v noci a ráno udeřit nárazový vítr od pevniny, bura. Před den se ztiší a bude foukat vítr od západu a severozápadu. Nejnižší noční teplota 21 až 26, odpolední teploty vystoupí na 30 až 34 stupňů.

Teplota moře dnes už ani v 8 hodin ráno neklesla pod 25 stupňů. Odpoledne naměřili 25 stupňů u Bolu a Puly, 26 stupňů je moře teplé u Hvaru, Krku a u Splitu. A 27 stupňů je teplota moře u Komiže, Maleho Lošinje a Rabu.

Pro jachtaře je na noc a ráno vydáno upozornění na možnost výskyt neverinu. Platí to hlavně pro severní Jadran.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu