Čeští skauti vyrážejí na celosvětové setkání do Švédska

26. červenec 2011

Čeští skauti dnes odjíždějí do Švédska na celosvětové skautské setkání Jamboree. Na tábořišti nedaleko Kristianstadu by se mělo sejít na 40 tisíc skautů z celého světa. Budou diskutovat o aktuálních problémech, neformálně se vzdělávat, sportovat a také spolupracovat na různých projektech.

22. skautské Jamboree začíná zítra a potrvá do 7. srpna. Účastníci přijedou ze všech zemí, kde se skauting provozuje.Každý skaut musí být zaregistrovaný pod Světovou organizací skautského hnutí. Českou republiku míří do Švédska reprezentovat celkem 285 skautek a skautů ve věku 14 až 17 let.

Hlavní, 150členná skupina vyráží právě dnes. Dopoledne se skauti za účasti švédské velvyslankyně a zástupců ministerstva školství slavnostně rozloučí na Palackého náměstí v Praze.

„Krom jiného budeme tvořit velkou zeměkouli, která bude z barevného písku. Má představovat, jak vidí účastníci svět vlastníma očima,“ přiblížila program vedoucí české výpravy Veronika Horová.

Během rozloučení čeští skauti zároveň uctí památku norských obětí. Hned potom nasednou do autobusů směr Švédsko.

Česká výprava s sebou veze také stany s podsadou, které jinde nejsou běžné. Zahraniční skauti jsou na ně proto zvědaví a chtějí si je vyzkoušet. „Je to věc, kterou jsou čeští skauti typičtí a zajímaví,“ vysvětluje Veronika Horová.

Stanové městečko ve Švédsku bude vybaveno nemocnicí, lékárnami, obchody i poštou. Kvůli masakru v Norsku organizátoři ve spolupráci s policií zvýšili již tak značná bezpečnostní opatření a zpřísnili prověrky. Registrace účastníků skončila již před několika měsíci a jejich bezúhonnost tak mohla být dostatečně prověřena.

„Každý má svoji ID kartu, se kterou je oprávněn vstoupit. Nikdo jiný bez této karty nemá šanci se do tábořiště dostat. Tábořiště je celé oplocené, jsou tam kontroly, které kontrolují vstup lidí," popsal bezpečnostní opatření mluvčí české výpravy Jan Žáček.

Dodal, že komunikují s rodiči dětí a informují je o konkrétních přípravách. Nikdo ale kvůli nedávným událostem ve Skandinávii cestu nezrušil.

Slavnost lidí, kteří přišli z různých stran

Důležitým bodem Jamboree je také seznamování se s kulturou a zvyky jiných národů.

„Mladí lidé, kteří tam jedou, mohou navazovat přátelství, která jim mnohdy zůstávají na celý život. Když se pak vypraví někam do zahraničí, tak tam vždycky najdou někoho, s kým se dokáží domluvit, kdo jim umí poradit,“ říká o Jamboree Žáček.

Jamboree se koná každé 4 roky. První takové setkání hostil v roce 1920 Londýn. Mladí lidé tak dva roky po válce sjednotili národy v míru a přátelství.

Prvního světového setkání se zúčastnilo na 8000 skautů. Loňské Jamboree, pořádané opět ve Velké Británii, si nenechalo ujít 40 tisíc skautů, kteří zároveň oslavili sto let skautingu.

Výraz jamboree pochází z jednoho jazyka severoamerických Indiánů a znamená „slavnost lidí, kteří přišli z různých stran“.

autoři: nib , zbz , mta , ank , Kristina Winklerová
Spustit audio