Čeští reprezentanti musí podat nadstandardní výkony. Záležet bude na Rosickém a obraně, říká reportér

10. červen 2016

Letošní rok je plný velkých sportovních akcí. Patří k nim Letní olympijské hry v Riu, hokejový Světový pohár v Kanadě a také právě dnes začínající fotbalové mistrovství Evropy. Na něm chce uspět i česká reprezentace.

Letošní šampionát má jednu novinku - poprvé v historii na něm hraje 24 týmů. „To znamená, že by mohl být vyrovnanější a do play off přibylo ještě jedno kolo navíc, tedy osmifinále. Tým, který chce vyhrát celé mistrovství, to bude mít o něco náročnější,“ říká jeden z reportérů Radiožurnálu na Euru Mirko Vasić.

„Také to znamená, že na evropském šampionátu hraje téměř polovina Evropy a dostaly se tam i týmy, které běžně nejsou na takovýchto velkých akcích. Jsou to například Albánie nebo Severní Irsko,“ dodává.

Kvůli nedávným událostem se hodně řeší i bezpečnost, Vasić ale žádné větší bezpečnostní kontroly zatím nezažil. „Je jasné, že například kolem tréninkového centra a hotelu českých fotbalistů v Tours je ochranka a policie, je tam i česká ochranka, kterou si reprezentace přivezla sebou,“ říká Vasić a doplňuje, že kolem stadionu bude kontrola určitě větší – Francouzi na ni vynaložili desítky milionů eur.

UEFA Eeuro 2016 speciál

Šance českého týmu na postup ze základní skupiny se podle Vasiće špatně odhadují, ale vzhledem k síle soupeřů v základní skupině evropského šampionátu, kterými jsou Španělsko, Chorvatsko a Turecko, to bude nesmírně těžké. „Čeští reprezentanti musí podat nadstandardní výkony a záležet bude na tom, jak zahraje kapitán Tomáš Rosický a obrana. V kvalifikaci Česká republika zahrála výborně, tak snad to bude platit i na mistrovství Evropy.“

autoři: jch , mva
Spustit audio