Čeští raftaři si většinu nákladů musí platit sami, říká Jan Vávra

27. říjen 2018

Počátky vodáctví a raftingu v Čechách lze odvodit od vorařů, ale rafting v dnešní podobě začal v 90. letech. V rozhovoru s Patricií Strouhalovou to říká člen rady Českého svazu raftingu Jan Vávra, který objevoval vodu už v deseti letech. „Chytlo mne to a drží do dneška,“ pochvaluje si.

Že patří čeští raftaři mezi nejlepší na světě, to mohou dokázat na mistrovství světa v Argentině, kde budou soutěžit.  

„Češi patří mezi horké kandidáty na medaile, a to dokonce na ty nejvyšší,“ říká Jan Vávra. Vyzdvihuje také, že od 90. let, kdy se mezinárodní závody pořádají, není snad jediný, ze kterého by Češi nepřivezli medaili.

Ledovce jsou svědci doby. Ty v Alpách už brzy zcela zmizí, varuje odborník

Zbyněk Engel

Máte rádi ledovce? Užívejte si jich, dokud můžete. Minimálně ty alpské tu s námi už dlouho nebudou. „Generace po nás a generace jejich dětí je ještě zažije. Pak už bude ale velká vzácnost vidět v Alpách ledovec,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou Zbyněk Engel, vědec zabývající se studiem ledovců a ledovcové činnosti.

Příprava profesionála a amatéra se přitom liší, jde především o čas – amatéři se účastní závodů, pak se na podzim zase vrátí domů a chodí do práce. „Ve chvíli, kdy se přiblíží velká událost, tak se musí trénink zintenzivnit, probíhá každý den, ráno před prací a po práci,“ přibližuje.

Vzhledem k tomu, že u nás se jedná o sport amatérský, tak si většinu nákladů musí čeští raftaři platit sami. Častokrát přitom musí vyrážet do zahraničí.

A jaké se na závodech jezdí disciplíny? Třeba sjezd, na slalomových dráhách pak sprint a slalom, kde se s raftem musí branky projet pokud možno bez dotyku. „Ten patří k mým nejoblíbenějším,“ uzavírá.