Čeští policisté začali pracovat v Chorvatsku

1. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Tři čeští policisté a jedna policistka slouží ode dneška u Jadranu. Pravomoce nemají takřka žádné. Mají hlavně pomáhat našim turistům, kteří budou muset něco řešit s chorvatskou policií. Chorvatsko čeká další velmi horký den. Teplota moře neklesá pod 25 stupňů.

Letos poprvé u Jadranu slouží čeští policisté. Prvních čtrnáct dní v červenci jsou čtyři a budou pomáhat českým turistům hlavně v oblasti střední Dalmácie - u Splitu a u Omiše. Policisté budou sloužit v hlídkách spolu s chorvatskými kolegy.

Ve Splitu budou v historickém centru v okolí Diokleciánova paláce a také na hlavních dopravních uzlech, kterými jsou vlakové a autobusové nádraží a nástupiště trajektů. Policisté by měli na české turisty působit hlavně jako prevence, opakovalo dnes vedení policie Splitskodalmatinského kraje. Čeští policisté, kteří slouží u Jadranu, umějí dobře chorvatsky a znají místní předpisy. Turistům by měli poradit, případně přeložit rozhovor s chorvatskými strážci zákona. Pravomoce, které mají coby policisté v Česku, v Chorvatsku nemají. Nemohou tedy například kontrolovat totožnost, nemohou dávat pokuty. To všechno je výhradou chorvatské policie. Na Makarskou riviéru zatím čeští policisté nasazeni nebyli. Budou tam dojíždět. Přímo v Makarské ale slouží dva slovenští strážci zákona. Úkoly mají stejné - pomáhat turistům.

Kurzy

Kurz u chorvatských poboček Erste Bank: za 100 českých korun dávají 28,80 kun. 1 euro vymění za 7,17 kun.

Ceny benzínu

Síť čerpacích stanic INA drží stejné ceny po celé zemi. Za litr naturalu 95 zaplatíte 9,65 kun, litr euronafty stojí 9,84 kun.

Počasí

Ve středu 2. 7. nás čeká jasná obloha a hodně horko. Odpolední teploty 29 až 34 stupňů. Ani noc nebude chladná, bude 22 až 26 stupňů Celsia. Vítr bude foukat slabý od západu a severozápadu.

Teplota moře v měřených místech neklesá odpoledne pod 25 stupňů. To platí pro Krk a Pulu. 26 stupňů naměřili na Hvaru, u Maleho Lošinje a u Splitu. A Komiža a Rab hlásí teplotu moře 27 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu