Čeští policisté měli v Chorvatsku ostrý začátek

3. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Čeští policisté působící v Chorvatsku pomáhali turistovi, kterého pokousal pes. V Okuklje na Mljetu je zakázané koupání. Splitská Riva znovu ožila barvami.

Čeští policisté, kteří od července slouží v Omiši a ve Splitu, měli ostrý začátek. Jak Radiožurnálu popsala policistka Monika Horová, pomáhali českému turistovi, kterého pokousal pes. Turista totiž nedokázal sám u majitele zvířete zjistit, jestli je pes očkovaný. Hlídka chorvatských a českých policistů majitele našla a informaci potvrdila.

Na české policisty není přímé telefonní spojení. K případům našich turistů je volá chorvatských dispečink. Jinak to má slovenská policie, která slouží na makarské a v Ličko-senjské oblasti. Každý slovenský policista má svůj mobilní telefon s chorvatským číslem, na který mohou turisté volat.

U ostrova Mljet je omezené koupání - konkrétně v zátoce Okuklje. Laboratorní rozbory vody totiž ukázaly silné znečištění. Zdrojem jsou odpadní vody a také velký provoz lodí. Starosta připustil, že jediným řešením, jak se problému zbavit, je vybudovat kvalitní kanalizační síť. S jachtami bude větší problém. I přesto, že nesmějí vypouštět odpad do moře, to dělají. Pokutu ale mohou dostat jen tehdy, když je policie přistihne při činu.

Na splitskou Rivu se vrátily barvy. Nábřeží před Diokleciánovým palácem rozzářily nejen koncerty Splitkého léta, ale také nové barevné židle a stoly v zahrádkách některých kaváren. Loni, po celkové rekonstrukci Rivy, měly všechny restaurace stejné zahrádky včetně stolů a židlí v jednotné barvě. Podle kritiků tím Riva ztratila život. Majitelé některých kaváren koupili nové vybavení - židle oranžové nebo plastové, které imitují dřevo.

Kurzy měny jsme dnes zjišťovali ve Splitské bance. Za 100 českých korun dostaneme 29 kun 70 lip. Za 1euro 7 kun a 19 lip.

Ceny pohonných hmot:
V síti čerpacích stanic INA za litr Naturalu 95 zaplatíte 9,65, litr euronafty stojí 9,84. Takřka stejné ceny mají i čerpací stanice Petrol. O něco dražší je OMV a Tiffon.

Počasí:
V pátek 4. července bude proměnlivě oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Hlavně na severním Jadranu, kde už nebudou taková horka jako dnes. Naproti tomu v Dalmácii zůstane i v pátek přes den hodně horko. Vítr bude foukat mírný od severu nebo severozápadu, v Dalmácii to bude vítr jižní nebo jihozápadní. Noční teploty u Jadranu 22 až 26 stupňů. Před den 25 až 30, ale v Dalmácii stále až 34 stupňů.

V předpovědi na příští týden je nejvyšší teplota 32 stupňů v Dalmácii. V Istrii 28 až 29 stupňů. Sobota by měla být slunečná. V neděli bude jasno až polojasno. Začátkem příštího týdne mohou být přeháňky, ale teploty stále kolem 30 stupňů.

Horký vzduch ohřívá moře. To už má 27 stupňů u Splitu, Rabu a Maleho Lošinje. O stupínek méně, tedy 26, má moře u Hvaru, Komiže a Krku. Zatím nejchladnějí je voda na Bolu a u Puly - tam odpoledne naměřili 25 stupňů.

Pro jachtaře je vydání upozornění na neveri - hlavně na noc a pátek na severním Jadranu.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu