Čeští farmáři se více zapojí do projektu Ovoce a zelenina do škol, vláda schválila nová pravidla

18. květen 2016

Do programu Ovoce a zelenina do škol se víc zapojí čeští farmáři. Vláda schválila nová pravidla. Školy budou moci jednat o dodávkách přímo s pěstiteli. Zatím to bylo možné jen s distributory.

V programu mohou dostávat děti na prvním stupni základních škol zadarmo ovoce, zeleninu a výrobky z nich. Novela vládního nařízení teď určila, že budou mít nárok na jednu porci ovoce nebo zeleniny.

„Do projektu chceme vtáhnout domácí pěstitele, a proto bylo nutné předefinovat cenové stropy pro jednotlivé ovoce a zeleniny. Školy tak nyní budou moci nakupovat rovnou od zemědělců. Stanovení maximální výše podpory je nutné, aby nedocházelo k situacím, že by někdo žádal o proplacení vyšší ceny,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Za minulé legislativní úpravy docházelo k určitým absurditám, kdy například pěstitel nemohl dodávat do školy, která je přímo v obci, kde provozuje svoji ovocnářskou výrobu, musel hledat distributora a v podstatě mu to bylo znemožněno. Takže teď je to přímá cesta k tomu, jak ty produkty dostat do škol,“ vítá nová pravidla předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

V tomto školním roce jde do projektu zhruba 200 milionů korun, většinou z evropských peněz. Z Česka je jen necelých 30 procent produktů.

Zemědělec, který se chce do programu zapojit, se podle ministra Jurečky musí ohlásit u Státního zemědělského a intervenčního fondu.

„Mít dohodu se školou, kam bude dodávat, protože škola tu dodávku neplatí. Tu dodávku platíme my ze Státního zemědělského a intervenčního fondu. A musí splnit dvě základní podmínky – garantovat dodávku po celou dobu 10 měsíců školního roku a alespoň dodávku toho ovoce nebo zeleniny minimálně jednou za dva měsíce,“ uvádí Jurečka.

Čtěte také

Opatření, které v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

V letech 2009 až 2010 byly zapojeny asi tři tisíce škol, teď už je to skoro o tisícovku více. V minulém roce dostaly první stupně základních škol 17 milionů kusů ovoce.

Nařízení by mělo začít platit 1. června.

Ovoce a zelenina do škol
autoři: ČRo , lej
Spustit audio