Cesta autem, nebo veřejnou dopravou? Co vás vyjde levněji?

9. leden 2014
Šetřete s námi

Myslíte si, že cestování autem, navíc ne plně obsazeným, je nejdražší možnost přepravy? Možná vás překvapíme, ale opak je pravdou. Často vyjde levněji než veřejná doprava, a to i po započítání hromadných nebo věrnostních slev.

„Jednou jsme využili k cestě na dovolenou autobus a byli jsme na rozpacích,“ vzpomíná Markéta z Českých Budějovic. „Jde o pohodlí. Navíc máme malé dítě, takže s sebou musíme vláčet kočárek,“ dodává její manžel Mirek.

Čtěte také

Oba shodně odmítají možnost, že by jejich rodina cestovala jinak než autem. Šéfredaktor odborného serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal jim dává za pravdu. „Nás je v rodině dohromady pět – tři dospělí, dvě děti. Jakmile jedu sám, využívám hromadnou dopravu, nejčastěji vlak. Jakmile jedu s manželkou, opět jedeme vlakem. Když však jedeme s celou rodinou, jedeme autem,“ popisuje.

„Náklady na veřejnou dopravu se totiž dostanou na dva tři tisíce korun a ne vše se dá řešit slevami na jízdném, zvlášť když jedete v pracovní den,“ vysvětluje.

Spočítali jsme náklady na cestu. A jak to dopadlo?

Spočítali jsme náklady na cestování autem s průměrnou spotřebou, na jízdu vlakem za použití skupinové slevy a autobusem. Například na trase z Prahy do Benešova se auto vyplatí už se třemi osobami na palubě. Jedna cesta vyjde na 150 korun.

Čtěte také

Skupinová jízdenka ve vlaku stojí jen o šest korun méně, ale je bez místenky. V Praze byste navíc ještě museli přičíst náklady na MHD. V autobuse pro tři osoby slevu nedostanete, a tak zaplatíte 228 korun. Musíte ještě započítat platbu za zavazadla, která může činit třeba i 20 korun za kus.

Také na dalších cestách se čtyřčlenné rodině v drtivé většině případů vyplatí jet autem, a to s libovolným počtem zavazadel a dopravou až na místo určení.

autor: zvl
Spustit audio