Českým firmám chybí asi 180 tisíc zaměstnanců, nově by mohly jednodušeji zaměstnávat i Srby

30. červenec 2017
Zprávy z

Vedle Ukrajinců by mohli v Česku pracovat jako řemeslníci i Srbové. O jejich začlenění do vládního projektu nově usiluje Hospodářská komora. Firmám dnes v Česku chybí asi 180 tisíc zaměstnanců. Ukrajinci pokryjí jen malou část pozic - do skoro rok fungujícího vládního programu se jich přihlásilo zatím asi 6400. Firmy poptávají řemeslníky, obráběče kovů, řidiče nebo skladníky.

Hospodářská komora rok od spuštění takzvaného „Režimu Ukrajina“ vyřídila přes tisíc žádostí firem o víc než 6400 pracovníků z Ukrajiny. Zhruba třetina z nich už v tuto chvíli pracuje na různých pozicích v Česku. Neobsazených pracovních míst je ale pořád velké množství.

„Další země, která přichází v úvahu pro podobný projekt, je Srbsko. Přišla skupina lidí, která by měla zájem organizovat dovoz pracovníků ze Srbska. Srbsko má velmi kvalitní automobilový průmysl, tam je velká část kvalifikovaných pracovníků. Zatím je předčasné říkat něco dalšího,“ vidí cestu ve spolupráci se Srbskem prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V Srbsku je podobně jako třeba ve Španělsku nebo Řecku dlouhodobě vysoká nezaměstnanost. Prezident Hospodářské komory ale opakuje, že vládní projekty českým firmám výrazně nepomůžou - chybí 180 tisíc pracovních míst.

Například řemeslníky z Ukrajiny navíc láká také Polsko nebo Maďarsko. Viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková pro Český rozhlas říká: „Je to o tom, že oni nejdou přes vysoké orgány, oni jdou přímo na úřad práce. Takže je to daleko rychlejší. My jsme tady moc centralizovaní.“

Na cizincích se nešetří

V Česku jdou žádosti o zrychlené zaměstnávání Ukrajinců přes několik ministerstev a v průměru trvá vyřízení i víc než půl roku.

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček připomíná, že cizinci dostávají od českých zaměstnavatelů stejnou výplatu jako jejich případní kolegové z Česka: „Firmy nemají dneska pracovníky, nikdo si nedovolí, aby kvůli tomu, že ušetří na mzdě pět, dvacet procent posouval zakázky o půl roku, to je nesmysl.“

Vládní projekt, který urychluje zaměstnávání Ukrajinců v Česku, funguje přesně rok. Původně se měl týkat maximálně pěti tisíc lidí, v únoru ale kabinet tuto kvótu zrušil.

autor: hla
Spustit audio