Český veterinář pašoval zubožená štěňata. Zadržela ho bavorská policie

Německá policejní hlídka nedaleko Norimberku zadržela českého veterináře, který v autě pašoval dvaačtyřicet štěnat. Podle policistů se je pokoušel dostat do Belgie, kde je chtěl prodat. Zvířata byla podle německých médií v zuboženém stavu. Případ vzbudil v Německu pobouření.

Nálezu štěňat se věnují německá média. „Třeba Die Welt upozorňuje na to, že malí labradoři, bíglové a mopsi jsou jen několik týdnů staří, což je příliš brzo na to, aby byli oddělení od fen,“ popisuje redaktor Viktor Daněk.

Českého veterináře v noci na neděli zadržela policie na dálnici A3 nedaleko Norimberku. Dvaačtyřicet štěňat vezl na zadním sedadle natěsnaná ve třech plastových bednách na drůběž.


Německý Spolek na ochranu zvířat vyzval k zavedení větších pokut pro pašeráky, není to totiž první případ nelegálního převážení štěňat z České republiky přes Německo

Psí mláďata byla bez jídla a vody, nemají očkování ani žádnou dokumentaci. Veterináři u nich našli parazity, záněty očí a uší a řada z nich trpěla silný průjem, což spolu s dlouho cestou a dehydratací způsobilo, že byla vyčerpaná.

„Případ nahání nejen hrůzu, ale také vztek, protože pašerákem byl veterinář, který si musel být vědomý toho, že zvířata trpí,“ řekla bavorskému rozhlasu vedoucí norimberského útulku Tanja Schnabelová.

Případ vyvolal v Německu velkou odezvu. Lidé posílají peníze, přikrývky a další věci. Norimberský útulek musí zatím odmítat zájemce, kteří nabízejí štěňatům domov, minimálně do července totiž budou v karanténě.

autor: vid
Spustit audio