Český turista je stále nezvěstný

6. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Mladý Čech, který se v Chorvatsku ztratil v moři na gumovém člunu, je stále pohřešovaný. V oblasti Kramerského zálivu byl viděn žralok. U Vrgoracu se stala lokální ekologická katastrofa v podobě požáru skládky. Služby na chorvatských plážích se opět vylepšily. Ruský obchodník se stal mecenášem splitského fotbalového klubu. To jsou hlavní události, které dnes hýbaly zemí, do níž na letní dovolenou jezdí čeští turisté nejčastěji.

Ani dnešek nepřinesl zprávy o pohřešovaném českém mladíkovi, který se v neděli vydal na gumovém člunu na moře. Silný vítr ho odnesl do oblasti Bračského kanálu. Dál po něm pátrá námořní policie, lodě, vrtulníky i řada civilistů. Záchranáři pátrají také ve Hvarském kanálu. Fotku mladého Čecha odvysílala chorvatská televize, vyjde také v novinách. Zítra bude pátrání pokračovat.

U chorvatského pobřeží v oblasti Kramerského zálivu u Kraljevice a Rijeky byl v pondělí viděn žralok. Oficiální doporučení nebo zákaz úřady nevydaly. Policie po upozornění místního občana vyrazila na označené místo, ale zvíře neviděla. Proto nevydala žádné oficiální varování ani zákaz. Kvůli turistické sezóně však zveřejnila prohlášení, že byl viděn žralok, i když hlídka to nepotvrdila, a neví se ani, jak velký žralok byl a jakého druhu. Chorvatské noviny napsaly, že panika není na místě, protože v Jaderském moři žije 26 druhů žraloků. Na druhou stranu opatrnosti není nikdy dost. V Kramerském zálivu se žralok objevil už několikrát.

Vrgorac řeší lokální ekologickou katastrofu. Ze zatím neznámé příčiny začal hořet odpad na skládce. Ta je u frekventované silnice Vrgorac-Vina-Ploče. Hořel i odpad z bývalého podniku Tabák. Zásah hasičů komplikovalo riziko, aby se oheň nerozšířil na okolní borovicový porost. Velký dým a zápach z hořícího odpadu potrápil obyvatele okolních vesnic. Odborníci doporučovali nevětrat. Příčiny požáru policie dosud nezveřejnila.

Chorvaté zlepšují služby na plážích. Na Firuli včera postavili dva nové chemické záchodky. Na pláži okolo Marjan jich je deset, mezi nimi i záchodky pro invalidy.

Dmitrij Železnjak, ruský obchodník podnikající v ropném průmyslu, se stal mecenášem fotbalového klubu Hajduk Split. Vložil do něj nemalé peníze. V příští sezóně by tak klub neměl mít potíže. Podobný krok udělal loni ruský magnát Roman Abramovič, když koupil londýnský klub Chelsea.

Také dnes pro vás máme přehled kurzů : za 100 českých korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 92 lipa. Euro směníte za 7 kun a 23 lipa.

Ceny pohonných hmot se od pondělního zdražení drží na stejných hodnotách. Jeden litr benzínu Eurosuper 95 koupíte za 7 kun a 75 lipa, Super plus 98 za 7 kun a 90 lipa a Super 95 za 7 kun a 60 lipa.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu