Český traumatým odletěl do Nepálu. S jeho pomocí tamní úřady počítají

29. duben 2015

Tým českých zdravotníků asi půl hodiny po půlnoci odletěl z pražského Letiště Václava Havla do Nepálu. Devět lékařů a deset zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno a 14 příslušníků Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy dorazí do Káthmándú po minimálně desetihodinovém letu s mezipřistáním v Turkmenistánu.

Kdy letadlo s českým týmem do Káthmándú přesně dorazí, zatím není jisté. Podle české konzulky, která vyřizuje všechna potřebná povolení, by to mělo být dnes, ale možná také zítra.

Letiště v Káthmándú je přeplněné, letadla nad ním krouží dlouhé hodiny. Často musí přistávat v Dillí a pokus o přistání v Káthmándú opakovat.

Čeští zdravotníci budou na místě ošetřovat hlavně lehká a středně těžká zranění.

„Primárně vezou veškeré zdravotnické vybavení tak, aby tam ze stanů byli schopni postavit provizorní nemocnici, kde budu ordinace a kde budou schopni ošetřovat,“ popisuje mluvčí pražských hasičů Nicole Zaoralová.

„Příslušníci Hasičského záchranného sboru tam jedou jako takové týlové zabezpečení.“

Nepálské úřady včera oznámily, že další humanitární pomoc na místě už nepotřebují. Podle Zaoralové má ale český traumatým potvrzeno, že s ním počítají.

Víkendové zemětřesení si podle aktuální bilance vyžádalo přes 5000 obětí. Podle nepálské vlády ale může být mrtvých až 10 tisíc.

Premiér také poděkoval za zahraniční humanitární pomoc. Ta se ale do mnoha měst a vesnic stále ještě nedostala.

Vesničané se snaží zachránit věci ze svého domu zničeného při zemětřesení

Také v ochromeném hlavním městě Káthmandú podle reportéra Českého rozhlasu neteče voda a docházejí potraviny.

Na každém volném prostranství, v parcích i na skládkách vyrostly stany a improvizované přístřešky z igelitu a všeho, co bylo po ruce. V nich prožili lidé už čtvrtou noc. Jsou jich desítky tisíc. Často prší a vše se topí v bahně.

Čtěte také

Jak říká mladá lékařka, stále má strach vrátit se domů, země se občas stále chvěje a ona se bojí spát pod střechou. Přes den chodí pracovat do nemocnice, v noci přespává spolu s dalšími na dvoře školy.

Mnozí se ale nemají kam vrátit, jejich domy se zhroutily a přežívají na ulici jen s tím, co se jim podařilo zachránit.

I po čtyřech dnech od zemětřesení se daří zachraňovat živé lidi. Týmu nepálských a francouzských záchranářů se podařilo vyprostit z trosek budovy v metropoli Káthmándú muže, který zemětřesení přežil. Strávil skoro 80 hodin zavalený v jedné z místností spolu se třemi mrtvými, bez vody a bez jídla. Přesto je celkem v pořádku.

Zemětřesení v Nepálu
autoři: jma , vok
Spustit audio